Man tapt 3.000 euro elektriciteit per maand illegaal af om bitcoincomputers te laten draaien

Archieffoto. Een ruimte met bitcoincomputers.
EPA Archieffoto. Een ruimte met bitcoincomputers.
Een 36-jarige man wordt vervolgd voor het illegaal aftappen van maar liefst 3.000 euro aan elektriciteit per maand in een gebouw in Oostduinkerke, waar hij een kamer had vol zware bitcoincomputers om bitcoins te genereren. Hij riskeert 6 maanden cel, maar liet verstek. 

De feiten dateren al van 2017 maar kwamen vrijdagmorgen voor de rechtbank. “Het was ploeg van Fluvius, toen nog Eandis, die tijdens een routineonderhoud in het gebouw de ontdekking deed. Ze legden de hoofdschakelaar van de elektriciteit af maar hoorden boven nog elektrische apparaten draaien. Een volledige kamer bleek uitgerust met zware computers om bitcoins te mijnen”, sprak de procureur op het proces. Op zich niets strafbaars. Wereldwijd verwerken duizenden zware bitcoincomputers de klok rond algoritmes van bitcointransacties. De computer die de versleuteling het eerst breekt en de transactie laat doorgaan, wint en wordt daarvoor uitbetaald in bitcoins. Hoe zwaarder de computer, hoe meer kans op winst. 

Extreem elektriciteitsverbruik

“Maar het elektriciteitsverbruik van de computers is gigantisch. Daarom is het mijnen van bitcoins in België niet meer rendabel vanwege de hoge elektriciteitsfactuur. De beklaagde vond er niet beter op om de elektriciteit af te tappen voor de teller. Hij installeerde een schakelaar van liefst 160 ampère om de computers draaide te houden, terwijl dat voor een gewoon gebouw een schakelaar van 40 ampère is. Het elektriciteitsverbruik was dan ook extreem hoog. De politie Westkust berekende dat hij voor 3.000 euro stroom per maand aftapte”, ging de procureur verder. Fluvius stelde zich echter geen burgerlijke partij.

De beklaagde, een Iraanse Belg, verhuisde na de huiszoeking richting Brussel en liet verstek op het proces. Zijn zware apparatuur werd in beslag genomen en het openbaar ministerie eist de verbeurdverklaring bovenop 6 maanden cel en een geldboete. De procureur merkte op dat hij al voor verkeersovertredingen en drugs veroordeeld werd. Vonnis op 8 november.  
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Offermans

  Of hij is intelligenter te werk gegaan, zodat men weinig poten had om op te staan.

 • Schrijvers Marc

  Fluvius stelde zich echter geen burgerlijke partij. Moet je eens een verzegeling stuk hebben aan je meter dan moet je eens zien wat men met je doet. En zo iemand komt er weer mee weg. Begrijpen wie het begrijpen kan

 • ruben block

  weer een meer waarde voor belgie,nog even en belgen zijn geen belgen meer maar ruft van alle uithoeken van de wereld,maar dan zullen de politiekers snel merken dat er bij die nieuw ruft alleen maar doppers,ziekenkaspampers,kindergeld melkers en luie kapgeiten zitten.ze gaan bleiten,geen werkman meer om te pluimen.en dan worden ze overvallen door de nieuwe belgen.hahahaha

 • Jan Sierens

  avelino garcia, het zou me sterk verwonderen dat hij onvermogend is als het hem lukt apparatuur te kopen die voor een rekening van 3000 € per maand zorgt. Zijn bitcoins staan waarschijnlijk al ergens veilig weggestoken.

 • avelino garcia

  Waarom klacht indienen? een kei het vel afdoen zal niet lukken, waarom denkt men dat de overheid zo graag wil dat iedere Belg een eigendom heeft? omdat uw eigendom een staatswaarborg is als men verlies heeft op u, ze nemen uw huis in beslag als het hen goeddunkt. Spanje staat vol met exclusieve villas die dienen als slapende hoofdzetel die hier in België afgeschreven worden als vennootschap eigendom.