Kunst in leegstaande handelspanden zal het leegstandsprobleem niet oplossen

Kunst in leegstaande handelspanden kan volgens N-VA het leegstandsprobleem mee helpen oplossen
Benny Proot Kunst in leegstaande handelspanden kan volgens N-VA het leegstandsprobleem mee helpen oplossen
Het voorstel van Patricia Vandenbroucke (N-VA) om exposities en ateliers van kunstenaars in te richten in leegstaande handelspanden krijgt geen groot applaus van zowel de Lijst Burgemeester als Koksijde Vooruit.

“Koksijde scoort het slechtst als het gaat over het aantal leegstaande panden. Die zijn een doorn in het oog in de commerciële centra van onze gemeente”, vindt Patricia. “Om ze een mooiere, tijdelijke aanblik te geven, willen we er kunst in integreren. Ik denk maar aan tentoonstellingen of ateliers. Zo hoeft de eigenaar van het pand geen leegstandstaks te betalen en kunnen toekomstige investeerders het gebouw bezoeken. In Roeselare en Oostende bestaat zoiets al.” Middenstandsschepen Dorine Geersens (LB) reageert gematigd. “Tijdelijk gebruik van leegstaande panden juichen we toe. In het verleden waren er al pop-up winkels, we organiseerden tentoonstellingen en een stickercampagne maar met zo’n acties alleen los je het leegstandsprobleem niet op. Een globale aanpak is nodig en beschrijven we momenteel in een nieuw beleidsplan. Koksijde evolueert trouwens positief op vlak van leegstand want het cijfer daalde van 14 naar 12,7 procent.” “Dat is nog steeds het hoogste cijfer van de hele kust”, kaatst Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit) de bal terug. “Kunst hoort thuis in culturele centra en galerijen maar niet in handelspanden. De eigenaar zal daardoor niet extra gestimuleerd worden om het gebouw op te waarderen. Koksijde moet vooral inzetten op het aantrekken van nieuwe handel.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.