Koksijde wil geen 400 asielzoekers opvangen: “Zal voor groot veiligheidsprobleem zorgen”

De luchtmachtbasis van Koksijde, waar in 2016 al eens asielzoekers werden opgevangen.
BELGA De luchtmachtbasis van Koksijde, waar in 2016 al eens asielzoekers werden opgevangen.
Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) speelt met de plannen om opnieuw asielzoekers onder te brengen in de luchtmachtbasis van Koksijde, net zoals in 2016. Het zou deze keer gaan om 400 mensen. “Maar daar zijn wij als gemeente absoluut geen voorstander van. Het zou een groot veiligheidsprobleem met zich meebrengen”, zegt burgemeester en partijgenoot Marc Vanden Bussche.

Bij Fedasil heerst een capaciteitsprobleem en dus gaat men op zoek naar plaatsen om asielzoekers  voor enkele maanden onder te brengen, in afwachting van de afhandeling van hun dossiers.  “Begin deze week ben ik gecontacteerd door de minister met de vraag of Koksijde bereid is om asielzoekers op te vangen. Het zou gaan om 400 mensen. Ons advies is eenduidig negatief. Uiteraard niet uit humanitair oogpunt. Wel uit veiligheidsoverwegingen. Onze politie is nu al onderbemand en kan dit extra werk gewoonweg niet aan. Het staat vast dat een asielcentrum incidenten met zich meebrengt, daar hoeven we niet flauw over te doen. In 2016 zijn daar zelfs geseinde mensen en een mensensmokkelaar ondergebracht, bleek achteraf”, aldus Vanden Bussche.

Nefast voor basiswerking politie

De laatste tijd is er bovendien een gevoelige verhoging van het aantal transmigranten in de regio. Koksijde bevindt zich middenin een smokkelroute tussen Calais en Zeebrugge. Vorige week werden nog 35 transmigranten van de kusttram geplukt. Ook de Brexit komt eraan. Dat alles vreet telkens aan de politiecapaciteit. “Als daar nog een asielcentrum bij komt, zal dat nefast zijn voor de basiswerking van de politie en zitten we met een groot veiligheidsprobleem”, argumenteert Marc Vanden Bussche. 

Reconversie van de basis

“Onlangs heb ik nog maar eens gesprekken gehad met de mensen van Defensie over de reconversie van de luchtmachtbasis", gaat hij verder. “Die verhuist in 2023 namelijk naar Oostende. Koksijde zou het gedeelte waar mogelijk asielzoekers komen opkopen om de technische dienst en werkhuizen onder brengen. Over de komst van een mogelijk asielcentrum is toen met geen woord gerept. Onbegrijpelijk. Ik stel vast dat de overheidsdiensten niet met elkaar spreken over de bestemming van hun gebouwen”, aldus de Koksijdse burgemeester. 

Spreidingsplan

Ook staat hij versteld van “het fameuze spreidingsplan” voor asielzoekers over de gemeenten niets is gekomen is. “Dat er een capaciteitsprobleem is bij Fedasil, kan ik best begrijpen. Maar het zijn telkens dezelfde gemeenten zoals Koksijde die voor opvang moeten instaan. Hoe dan ook ga ik na nieuwjaar met de korpschef van de politie Westkust (Nicholas Paelinck, red.) naar Brussel om dit verder te bespreken met de minister. Voorlopig is nog niets beslist”, besluit Vanden Bussche. Minister De Block wacht de resultaten van die gesprekken af, zo meldt haar kabinet aan Belga.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lea Van Heybeeck

  Alle burgemeesters in Vlaanderen zouden hetzelfde moeten doen. Gedaan met dit allemaal door onze strot te duwen. Het volk wil dit niet meer!

 • Lucien Mertens

  Realiteiten hierbij staan zowat alle dagen in de krant meneer Tchikaya, neem het ze maar niet kwalijk als veel burgers deze niet zo erg kunnen appreciëren en er een flinke dosis scepsis bij opgebouwd hebben. Onze gevangenissen puilen intussen uit van dergelijke realiteiten...

 • DIRK VAN DESSEL

  Proficiat aan de burgemeester, groot gelijk !

 • Franky Debrabandere

  Wijze beslissing van de burgermeester.

 • Vera Bres

  Ik ken iemand die in Merchtem woont , had daar vroeger een zaak en is nu op pensioen ( dus niet Maggie De Block ) en die vertelde mij, dat er ook voldoende plaats is om zeker 100 asiel zoekers op te vangen ,Maar nogal een geluk zei hij tegen mij dat Maggie dat niet wil !!!