Koksijde laat vlaggenzuil pal voor appartementen dan toch verwijderen: bewoners halen slag thuis

De vlaggenzuil op het Europaplein werd al afgeschoten door de buurtbewoners nog voor de officiële inhuldiging.
Benny Proot De vlaggenzuil op het Europaplein werd al afgeschoten door de buurtbewoners nog voor de officiële inhuldiging.
De gemeente laat de vlaggenzuil op het Europaplein in Oostduinkerke wegnemen tegen uiterlijk 31 december 2022. Als dat niet gebeurt, moet Koksijde per dag een dwangsom van 500 euro betalen. De acht bewoners van een appartementsgebouw die een gerechtelijke en administratieve procedure hadden aangespannen, halen dus hun slag thuis. “Het gemeentebestuur wil niet nodeloos lang procederen, noch de gemeente op kosten jagen. Er is een dading overeengekomen. De zuil verdwijnt”, zegt Joeri Stekelorum, algemeen directeur van Koksijde.

De twaalf meter hoge zuil met Europese vlaggen werd eind juni vorig jaar officieel ingehuldigd. De toren zou het pronkstuk van het volledig opnieuw ingerichte Europaplein worden. Begin juni echter, nog voor de officiële inhuldiging en voordat de vlaggen bevestigd waren, hadden acht bewoners van appartementsgebouw residentie San Fernando al een gerechtelijke én een administratieve procedure ingesteld. Volgens hun advocaat Philippe Versyp belemmerde de zuil het zicht van zijn cliënten en zorgde de zuil bovendien voor een serieuze waardevermindering van de appartementen.

De zaak werd ingeleid op het vredegerecht in Veurne en kwam eveneens op het bureau van de bestendige deputatie terecht. Die laatste gaf de gemeente Koksijde gelijk omdat de juiste vergunningsprocedures werden gevolgd. Maar daarop trokken de bewoners naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Intussen had de vrederechter al een plaatsbezoek gehouden. Het vonnis van het vredegerecht zou evenwel afhangen van de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, waardoor de zaak opnieuw op de lange baan zou worden geschoven. Zo ver kwam het dus niet. 

Gemeente plooit dan toch

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) bevestigt dat er een dading overeen is gekomen met de eigenaars, maar verwijst naar algemeen directeur Joeri Stekelorum voor de uitleg. “Het college van burgemeester en schepenen wilde geen nodeloos lange juridische procedures, noch torenhoge kosten voor de gemeente. Tegen 31 december 2022 moet de zuil verdwenen zijn. De bewoners laten hun schadevordering vallen”, aldus Stekelorum. Houdt de gemeente zich niet aan die afspraak - zo werd overeengekomen - moet er een dwangsom van 500 euro per dag vertraging worden betaald. De overeenkomst zal naar voren worden gebracht door beide partijen bij de vrederechter. Het vonnis is allicht enkel een formaliteit.

Advocaat Philippe Versyp reageert tevreden. “Dit akkoord is in het belang van mijn cliënten. Wij hadden zeer sterke argumenten om ons gelijk te bekomen, maar tegen een gunstig vonnis kon de gemeente nog hoger beroep aantekenen. In dat geval zou wellicht niet eerder dan in 2022 een uitspraak in beroep worden bekomen. Bovendien bestaat er nooit volledige zekerheid omtrent de uitkomst van een procedure”, duidt Versyp. “Het voornaamste is dat de eigenaars zekerheid hebben dat de zuil op termijn verdwijnt. Bovendien hebben ze een dwangmaatregel achter de hand als de gemeente de afspraak niet naleeft”, besluit Versyp. 

Benny ProotReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.