Inbrekers slaan hard toe in 1 wijk: 11 woninginbraken in 5 uur tijd

De dieven forceerden de ramen om zo bij de krukken binnen te kunnen.
JHM De dieven forceerden de ramen om zo bij de krukken binnen te kunnen.
In een villawijk in Oostduinkerke is vrijdagavond in minstens elf woningen ingebroken. De daders maakten vooral juwelen buit. Ze sloegen overal toe waar de bewoners niet thuis waren. “Ons raam werd stukgeslagen en gans het huis werd doorzocht. Alle laden stonden open. Maar er werd niets gestolen", zegt het echtpaar Jan De Vits - Myriam Zelderloo. 

In de buurt van het Mariapark braken ze vrijdagavond tussen 17 en 22 uur binnen in minstens 11 woningen. Zaterdag gingen buurtbewoners op ronde om de schade vast te stellen en kreeg de politie tijdens de voormiddag enkele nieuwe meldingen. De teller stond in de namiddag op 11. Het gaat om woningen langs het Henegouwpad, de Oostduinenlaan, de Stijn Streuvelsstraat, de Nieuwe Ydelaan en verder. Alle woningen liggen in een straal van enkele honderden meters van elkaar. Wellicht waren de inbrekers erg goed voorbereid, want ze sloegen toe in woningen waar niemand thuis was. Ze gooiden een deel van een venster stuk, vaak aan de achterkant van het huis, staken hun arm door het gat en manipuleerden de klink. Daarna gingen ze via het venster naar binnen en doorzochten ze de woning. Ze gingen er meestal vandoor met juwelen, maar wat er allemaal gestolen werd moet nog geïnventariseerd worden. 

Spaarpotjes van kinderen weg

Een van de slachtoffers is het echtpaar Jan De Vits en Myriam Zelderloo uit de Emile Verhaerenlaan. Zij waren vrijdag een hele dag weg en stelden de inbraak vast bij hun thuiskomst, om 19.45 uur. “We waren overdag gaan babysitten bij onze dochter en toen we ons huis binnenkwamen, wisten we meteen hoe laat het was”, vertelt Myriam. “Alle kasten en alle laden stonden open. Er was geen wanorde, de inbrekers waren ‘vrij netjes’, om het zo te zeggen. Wellicht hebben ze gewoon gekeken in de laden wat er te vinden was, maar hebben ze die niet overhoop gegooid. Bij ons is er dan ook niets verdwenen. Zelfs een nieuw flesje parfum van Chanel dat ik cadeau kreeg van mijn man en uitgesteld stond, lieten ze staan. Het was hen dus te doen om geld en juwelen, die wij nooit achterlaten thuis. Het meest vervelende voor ons is het glas van het venster aan ons terras dat stuk is. Ze hebben die ingegooid om er hun hand te kunnen doorsteken en zo het raam te kunnen openen. Op die manier hebben ze ook bij onze buren ingebroken, die ook niet thuis waren. Daar hebben ze het schuifraam onderaan ingeslagen om zo de stok die het raam blokkeerde op de grond te verwijderen. Daar hebben ze wél iets gestolen, blijkbaar de spaarpotjes van de kinderen. Die mensen zitten echt in de put.” 

Voor veel slachtoffers komt de inbraak extra ongelegen omwille van het bouwverlof. Het kan eventjes duren eer de gebroken ramen hersteld zijn.

rv

Mannen met rugzak

Na de feiten is politiezone Westkust samen met het parket een onderzoek gestart. Voorlopig is er nog geen spoor naar de dader of daders. Alleen in 1 woning hoorde een bewoonster plots een slag, keek op en zag vermoedelijk twee mannen met een rugzak wegwandelen. Dat leverde vooralsnog niets op. Ook het labo van de federale politie kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. Het is nog afwachten of er bruikbare sporen gevonden worden op het glas. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan moens

  men zou een burgerwacht moeten oprichten en met enkele mensen rondrijden als men iets verdacht ziet er op af gaan want de politie heeft nu geen tijd die moeten zoveel mogelijk processen ùaken dat brengt geld op ik heb hier nog nooit een agent gezien alleen als er een proces moest gemaakt worden dan waren ze onmiddelijk terplaatse

 • Gerd Peeters

  Dit moeten ze bij ons niet proberen, dan staat de buurt op stelten.

 • Jeroen De Visser

  Al mijn deuren en ramen zijn slotvast wanneer ik er niet ben. Dat is al jaren zo en ik heb nog nooit inbrekers over de vloer gehad.

 • Norbert Bauwens

  In onze wijk is het de gewoonte om als er totaal onbekenden meerdere keren "voorbijwandelen" het buurt informatie netwerk te verwittigen. Dat heeft zeker al veel voorkomen.

 • Jean-Pierre DEBLIECK

  4 jaar geleden waren ook wij slachtoffer van een inbraak, ook in het weekend en met dezelfde werkwijze: raam ingegooid, alles doorzocht op zoek naar geld en juwelen maar verder geen vandalen streken. Na drie weken werd deze misdaad al geseponeerd en werd het onderzoek naar de daders stil gelegd. Ook enkele buren ondergingen hetzelfde lot. Alle aangebrachte schade aan deuren, sloten en venster werd volledig door onze verzekering hersteld en vergoed.