Hevig onweer en windhoos aan de Westkust: tientallen oproepen voor omgewaaide bomen, rampenplan in Koksijde

In Blankenberge kon je van bliksem genieten, maar in Koksijde waaiden verschillende bomen om.
Lokale politie Blankenberge-Zuienkerke (foto Stijn Brands) / Gemeente Koksijde In Blankenberge kon je van bliksem genieten, maar in Koksijde waaiden verschillende bomen om.
Een hevig onweer heeft gisterenavond aan de Westkust heel wat stormschade veroorzaakt. Er was ook sprake van een windhoos, die een spoor van vernieling heeft achtergelaten. Tientallen bomen waaiden om op de weg en in Koksijde werd zelfs het rampenplan afgekondigd. “Er zijn meer dan dertig oproepen tegelijk binnengekomen. De burgemeester heeft de coördinatie op zich genomen. Er is enkel voorlopig enkel weet van materiële schade”, zegt woordvoerster Ilse Chamon van de gemeente Koksijde.  

Onder meer in De Panne, Koksijde en Veurne zijn tientallen bomen omgewaaid en vervolgens op de weg terechtgekomen. Dakpannen, takken en losse elementen vlogen in het rond. De brandweer was de hele nacht in de weer om op te ruimen. In Koksijde woedde het onweer het ergst. 

Rampenplan

“Er zijn tegelijkertijd ongeveer dertig oproepen over stormschade binnengekomen voor Koksijde en Oostduinkerke. Het gaat voornamelijk om omgevallen bomen op de wegen. Door het hoge aantal oproepen is het rampenplan afgekondigd. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) heeft de coördinatie van de hulpdiensten op zich genomen. De oproepen worden volgens prioriteit afgewerkt. De groendienst helpt de brandweer met het zagen van de bomen”, aldus woordvoerster Ilse Chamon van de gemeente Koksijde.

In de Jaak van Buggenhoutlaan in Koksijde ligt een boom dwars over de rijbaan.
Melinda Tahon In de Jaak van Buggenhoutlaan in Koksijde ligt een boom dwars over de rijbaan.

Tramverkeer onderbroken

“Er liggen overal takken, bladeren en andere weggewaaide voorwerpen op de weg, fietspaden en voetpaden. Controleer bij daglicht uw woning goed op schade en contacteer uw verzekeraar indien nodig. Vergeet niet om foto’s te nemen”, liet Wim Janssens, eerste Schepen van De Panne (ACTIE), weten.

In De Panne zou de bliksem zijn ingeslagen op de kerk, maar zonder veel erg. Het traject van de kusttram was op sommige plaatsen onderbroken en er werden vervangbussen ingelegd. Verder kwamen er ook meldingen van stormschade uit Oostende, Middelkerke, Kortemark, Veurne en gemeenten in de Westhoek.

Ook van op andere plaatsen in West-Vlaanderen waren er gisterenavond meldingen van onweer en bliksem, maar voor zover bekend zonder veel schade.

In de Pylyserlaan in Koksijde waaide een boom om op straat. De weg is volledig geblokkeerd. Een voertuig deelde net niet in de klappen.
Melinda Tahon In de Pylyserlaan in Koksijde waaide een boom om op straat. De weg is volledig geblokkeerd. Een voertuig deelde net niet in de klappen.
De brandweer zaagt de boom in stukken
Melinda Tahon De brandweer zaagt de boom in stukken
Een afgewaaide tak kwam op een elektriciteitsleiding terecht. De brandweer diende die te verwijderen.
Bart Boterman Een afgewaaide tak kwam op een elektriciteitsleiding terecht. De brandweer diende die te verwijderen.
Dakpannen vliegen in het rond in de Pylyserlaan in Koksijde
Melinda Tahon Dakpannen vliegen in het rond in de Pylyserlaan in Koksijde
Afgewaaide dakpannen
Melinda Tahon Afgewaaide dakpannen
De brandweer aan het werk in de Jaak van Buggenhoutlaan.
Melinda Tahon De brandweer aan het werk in de Jaak van Buggenhoutlaan.
In de Duinkerkekeiweg in De Panne waaiden enkele werfhekkens om.
Nomolaspix In de Duinkerkekeiweg in De Panne waaiden enkele werfhekkens om.
De Stationsstraat in Adinkerke.
Nomolaspix De Stationsstraat in Adinkerke.
De brandweer controleert de kerk na een oproep over een mogelijke blikseminslag.
Nomolaspix De brandweer controleert de kerk na een oproep over een mogelijke blikseminslag.
Een boom waait op de elektriciteitsleidingen in de Veurnestraat in De Panne.
Nomolaspix Een boom waait op de elektriciteitsleidingen in de Veurnestraat in De Panne.
De Doornstraat in Adinkerke.
Nomolaspix De Doornstraat in Adinkerke.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Madou

  Top of de bil, zondag avond kwam Frank Deboosere in de avondweerbericht mooi uitleggen welk weer we zondag hadden gehad bewolkt, met fijne motregen voor gans de dag aan de kust, en ik die dacht dat de weerman het weer voorspelde voordat het weer aankomt, nochtans zaterdag was dat een heel andere voorspelling.

 • joseph Leysen

  Het is allemaal veel beter in de buurlanden. Wat kan jullie nog tegenhouden om te verhuizen? Doen.

 • Johan Hendrickx

  Nooit leuk een paar pannen weg of een omgewaaide boom maar, als je dat vergelijkt met wat er in Japan voorbij geraasd is enkele dagen geleden, dan is dit maar slappe kost! Hier bij ons wordt er nogal vlug over een 'ramp' gesproken..

 • roger boons

  volg weerbericht op knmi veel betrouwbaarder - bij kmi weten ze enkel wat er gaat gebeuren als het aan het gebeuren is . kunst …..

 • Diederik Santini

  Bij ons in ieper heeft hey ook lelijk huis gehouden, nog niets gehoord van schade.