Gaston (101) staat rijbewijs spontaan af voor hij naar politierechtbank gaat: “Het doet pijn, maar het is mooi geweest”

Op zijn gezegende leeftijd van 101 jaar wat genieten van de zon in de tuin: meer moet dat nu niet meer zijn voor Gaston.
JHM Op zijn gezegende leeftijd van 101 jaar wat genieten van de zon in de tuin: meer moet dat nu niet meer zijn voor Gaston.
De 101-jarige Gaston Bruynooghe uit Oostduinkerke moest zich deze ochtend voor de tweede keer in zijn leven verantwoorden bij de politierechter in Veurne nadat hij een spiegel van een auto afreed. Vier jaar geleden verdedigde hij zichzelf nog vol passie én mocht hij zijn rijbewijs houden. Vandaag berustte hij in zijn zaak. “Ik heb mijn rijbewijs enkele weken geleden zélf ingeleverd. Het doet pijn, maar ik ben slim genoeg om te beseffen dat het écht wel moeilijk geworden is om nog te rijden”, zegt Gaston, ingenieur op rust. Met zijn 101 jaar is Gaston naar alle waarschijnlijkheid de oudste beklaagde die ooit voor een rechter stond in België. 

Schrik had hij zeker niet om zelf nog naar de politierechter te gaan ‘en het daar eens goed uit te leggen.’ En stiekem wou hij dat eigenlijk ook, want een rechter schrikt de hoogbejaarde man hoegenaamd niet af. “Wie den Duits in de ogen gekeken heeft, vreest niets meer”, zei hij ooit. Vier jaar geleden op 23 februari 2015, de dag voor hij 97 werd, stond hij voor het eerst oog in oog met een rechter nadat hij in de gietende regen een fietser aanreed. “Ik heb het daar eens goed uitgelegd dat het niet is omdat ik 97 was dat ik niet meer goed met de auto kan rijden”, zegt Gaston. “Met mijn berekeningen en tekeningen dat ik die fietser simpelweg niet kon gezien hebben kon ik de rechter overtuigen.” Gaston mocht toen zijn rijbewijs houden.

Gaston Bruynooghe verdedigde zich in 2015 vol passie in de politierechtbank en nam tal van aantekeningen en berekeningen mee.
Benny Proot Gaston Bruynooghe verdedigde zich in 2015 vol passie in de politierechtbank en nam tal van aantekeningen en berekeningen mee.

Een beetje tegendraads zijn

Vandaag stond hij terecht omdat hij vorig jaar in het kruisen de spiegel van een geparkeerde wagen aanreed aan de KEI in Koksijde en gewoon wegreed. Ook deze keer wilde de procureur Gaston definitief rijongeschikt laten verklaren. “Ik ga eerlijk zijn: het kriebelde om het nog eens te gaan uitleggen. Want dat kan ik goed hoor, dingen uitleggen. En van een beetje tegendraads zijn ben ik ook niet vies. Maar ik ben toch niet gegaan want enkele weken geleden heb ik spontaan mijn rijbewijs afgegeven aan de wijkagent.”

“Kijk, stiekem wou ik mijn rijbewijs eigenlijk wel nog houden. Vier jaar geleden vond ik mezelf slim genoeg om de rechter te overtuigen dat ik wél nog kon rijden. Er mankeerde niks aan mij. Daarvoor moesten ze mij echt niet naar de keuring voor oude mensen sturen. Awel, vandaag ben ik ook slim genoeg om toe te geven dat het toch wel een pak moeilijker geworden is in de auto. Pas op: ik kon nog goed rijden hoor maar ik had het wat moeilijker met het zicht, zeker als er zon was. Dus heb ik deze beslissing genomen, met pijn in het hart maar rationeel de juiste. Mijn droom was altijd om mijn rijbewijs te houden tot ik 100 was. Én om nog rond te rijden. Wel, ’t is gelukt en ik heb 81 jaar mijn rijbewijs gehad. Wie kan dat zeggen?”

Mijn droom was altijd om mijn rijbewijs te houden tot ik 100 was. Én om nog rond te rijden. Wel, ’t is gelukt en ik heb 81 jaar mijn rijbewijs gehad. Wie kan dat zeggen?

Gaston Bruynooghe

Tóch definitief rijongeschikt

Zijn advocaat Alain Coulier had bijgevolg weinig werk in de politierechtbank. “Hij geeft toe dat hij niet gehoord of gezien had dat hij die spiegel aanreed. Het was niet bewust. Ik vraag de herleiding van vluchtmisdrijf naar niet ter plaatse blijven. Door zijn rationele beslissing om zijn rijbewijs gewoon spontaan af te geven vraag ik ook een mildheid in de straf.” Gaston kreeg die ook: 408 euro boete, volledig met uitstel. Maar: als hij tóch van plan zou zijn om zijn rijbewijs terug te vragen, dan stak de politierechter daar een stokje voor: Gaston werd definitief lichamelijk rijongeschikt verklaard om nog een wagen te besturen.

Serviceflat

En dus rijdt Gaston tegenwoordig niet meer rond in zijn Renault Clio met automaat, waar hij vroeger wel nog mee naar de bakker of kinesist ging. Gaston besloot zelfs om zijn wagen weg te doen en deed er zijn kleindochter Grietkin een groot plezier mee: zij kreeg de wagens immers cadeau. Gaston zelf geniet intussen verder van zijn welverdiende pensioen, samen met zijn vrouw Estelle (84). De man werd in 1918 geboren in Engeland maar verhuisde op zijn 6 jaar naar België. Hier bouwde hij een carrière op als ingenieur en verkoopsdirecteur bij weefgetouwenproducent Picanol in Ieper. Hij reisde er voor de wereld rond. 

“Dat mis ik wel: dat reizen. Ik zag alles in Amerika, een deel van Afrika en zat in Japan. De Noorse fjorden had ik graag nog bezocht maar het zal er wellicht niet meer van komen. Ik voel me kiplekker hoor en moet op mijn 101 jaar zelf niets van medicatie nemen! Maar de gang gaat al wat moeilijker. Daarom hebben we ook besloten om onze villa eind dit jaar om te ruilen voor een serviceflat in Koksijde. Dan zitten we ook dichter bij de winkels en kinesist en heb ik de auto toch niet nodig. Zie dat ik anders nog eens in de verleiding zou komen…”, besluit Gaston met de knipoog.

Ik voel me kiplekker hoor en moet op mijn 101 jaar zelf niets van medicatie nemen!

Gaston Bruynooghe
Zijn Renault Clio die hij in 2013 nieuw kocht schonk hij intussen aan zijn kleindochter.
JVK Zijn Renault Clio die hij in 2013 nieuw kocht schonk hij intussen aan zijn kleindochter.
Gaston Bruynooghe geniet met zijn vrouw Estelle van hun welverdiende pensioen. Hier drinkt hij een glaasje nadat hij de vorige keer werd vrijgesproken.
PHOTO NEWS Gaston Bruynooghe geniet met zijn vrouw Estelle van hun welverdiende pensioen. Hier drinkt hij een glaasje nadat hij de vorige keer werd vrijgesproken.56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tina Colpaert

  Hier in het dorp zien we ook kranige oudjes die met de auto blijven rijden maar ook veel andere bij de bakker hebben we met zn allen eens gekeken hoelang er 1tje bezig was om gewoon al achter zijn stuur te geraken 10min wat als die een ongeval krijgen echt onverantwoord!!!!

 • Gerard Bloemen

  @ Dirk van Ranst. De huisarts of specialist zal je idd doorverwijzen naar Vias of Cara, ben daar zelf ook 2 keer naartoe geweest.

 • Eddy Pauwels

  Maarten Jacobs idd, maar veel jonge chauffeurs beseffen dat blijkbaar ook niet.

 • paul van de velde

  Die man heeft meer verstand dan alle politiekers samen.

 • Gaston FOUBERT

  Straffe mannekes die gastonnekes!!