Fatima werd vernederd, verkracht en 20 keer gestoken met mes, nu getuigt ze voor het eerst: “Mijn ex vond dat hij Allah een plezier deed”

Fatima (31) uit Nieuwpoort blijft liever onherkenbaar na wat ze meemaakte.
Bart Boterman Fatima (31) uit Nieuwpoort blijft liever onherkenbaar na wat ze meemaakte.
Urenlang verkrachtte hij haar en bewerkte hij haar met een keukenmes. De 31-jarige Fatima uit Nieuwpoort kreeg de kans: een lange doodstrijd of meteen in stukken worden gesneden. Ze moest ook verplicht het ‘gebed van de doden’ uit de Koran opzeggen. “Door een afvallige moslima te doden, doe ik Allah een groot plezier”, zei haar ex. Als bij wonder overleefde ze de twintig messteken. Haar ex moest donderdag voor de rechtbank van Veurne verschijnen, maar wil in het Frans berecht worden. Fatima, intussen ex-moslima, getuigt voor het eerst.

In de vroege morgen van 2 oktober 2017 vindt een wandelaarster een bewusteloze vrouw op een bankje op de zeedijk in Koksijde, bijna volledig leeggebloed en in kritieke toestand. Fatima had haar laatste krachten gebruikt om zichzelf naar buiten te slepen op zoek naar hulp. Ze kon enkel nog zeggen dat haar ex haar had proberen te vermoorden. Daarna belandde ze in een diepe coma. In haar appartement aan de zeedijk, op het gelijkvloers, vond de politie een met bloed doordrenkt bed dat in twee stukken was gebroken door alle geweld.

‘Allah een plezier doen’

Haar ex was de avond voordien naar haar appartement afgezakt, zogezegd om het hoederecht over de vier kinderen te bespreken. “We waren toen anderhalf jaar gescheiden, maar hij bleef me opzoeken. Ik veranderde telkens van adres, maar toch vond hij me”, begint Fatima haar verhaal. Ze was in 2008 met hem gehuwd in haar thuisland Marokko. “Hij is ook Marokkaans, maar woonde in Brussel. Hij wilde dat ik naar hem verhuisde. Tegen mijn zin, maar als moslima heb je daar weinig tegen in te brengen. Huwen en verhuizen was de slechtste keuze uit mijn leven. Na mijn aankomst in Brussel sloot hij me jarenlang op. Hij vernederde, sloeg en verkrachtte me. Om me te jennen, stuurde hij foto’s met andere vrouwen”, vertelt Fatima. Ze maakte een einde aan de relatie in 2015, maar dat kon Mohammed E.W. (31) niet verkroppen.

Vastgebonden

“De avond van 1 oktober 2017, in mijn appartement, wilde hij dat ik voor hem danste. Ik weigerde en hij begon te slaan. Hij dronk een volledige fles Jack Daniels leeg en sleurde mijn kleren van mijn lichaam. Ik probeerde naakt uit het raam te springen, maar hij hield me tegen en bond me vast op bed en begon zijn ding te doen. Hij was woest en nam een mes”, getuigt Fatima. Het was toen middernacht. De kinderen waren gelukkig niet aanwezig. “Hij zei dat ik voor 8 uur ’s morgens dood zou zijn. ‘Door een afvallige moslima te doden, doe ik Allah een groot plezier’, riep hij. Ik moest kiezen tussen een langzame dood of meteen in stukken gesneden worden. Ik was doodsbang en zei dat ik zou gehoorzamen. Alles zou ik voor hem doen, wat hij maar wilde. Ik zou zelfs niet naar de politie stappen. Maar niets hielp”, gaat Fatima verder.

Op dit bankje schuin tegenover haar appartement werd Fatima aangetroffen door een wandelaarster.
Bart Boterman Op dit bankje schuin tegenover haar appartement werd Fatima aangetroffen door een wandelaarster.

Gebed van de doden

Fatima krijgt het af en toe erg moeilijk tijdens haar getuigenis. Wat volgde, is rondruit gruwelijk. “Hij begon met een keukenmes te steken in mijn handen en armen, maar het mes kraakte in twee stukken. Hij nam een ander mes en stak telkens opnieuw, in mijn bovenlichaam en zelfs in mijn hartstreek en gezicht. Ik kermde van de pijn. Hij verplichtte me om het gebed van de doden voor te lezen uit de Koran. Na achttien messteken en een enorm bloedbad bleef ik roerloos liggen. Het was mijn enige hoop op overleven”, aldus Fatima. Maar nog was het niet gedaan. “Hij plantte het mes nog twee keer hard in mijn rug  om zeker te zijn dat ik dood was. Ik weet niet hoe ik het deed, maar ik reageerde niet op de steken. Hij legde een handdoek over mijn gezicht en bleef nog een uur hangen in mijn appartement. Telkens hij om de hoek was, hapte ik naar adem.”

Niet sterven

“‘Niet sterven. Je kinderen hebben je nodig’, dacht ik bij mezelf. Ik heb het zeker honderd keer herhaald. Toen hij weg was, sleepte ik mezelf naar buiten. De eerste man die ik tegenkwam, is gewoon weggelopen. Daarna heeft een wandelaarster met haar hondjes mij gevonden. Toen ik wakker werd in het operatiekwartier, geloofde ik niet dat ik nog leefde”, zegt Fatima. Ze had liters bloed verloren en was zelfs gestoken in haar hart. Zowel haar longen en hart moesten een operatie ondergaan. 

Haar ex vluchtte naar Spanje na de moordpoging, maar werd later gearresteerd en uitgeleverd. Hij verklaarde dat hij rechtstreeks afstamt van Mohammed. Over de feiten zelf kon hij weinig zeggen. Enkel dat die avond ‘de ban was gebroken’ en hij zich amper iets herinnerde. Speurders legden ook banden met teruggekeerde Syriëstrijders bloot.

Straffen

Fatima is intussen fysiek genezen, maar kampt nog steeds met zware mentale gevolgen. “Alleen ergens heen gaan, kan ik niet. Het maakt me doodsbang. Ik sluit me op in mijn nieuw appartement in Nieuwpoort tot mijn nieuwe vriend, een Belg, thuis is”, getuigt ze. “Als ik mensen alcohol zie drinken, vrees ik dat het monsters zullen worden. Als Arabische mensen me aankijken, vrees ik dat ze mij willen straffen omdat ik een afvallige moslima ben. Ik heb volledig gebroken met alle vormen van geloof, na jarenlange terreur onder het mom van de islam. Veel vrouwen bevinden zich in dezelfde situatie en moeten die terreur dagelijks ondergaan. Ik heb ermee willen breken en bekocht dat bijna met mijn leven. Vanaf nu geloof ik enkel nog in mezelf en in mijn kinderen”, aldus Fatima. 

Kinderen geplaatst

Haar vier kinderen, uit het huwelijk met de man die haar wilde vermoorden, zijn inmiddels geplaatst door de rechter. “En dat doet me erg veel pijn. Ik wil er zijn voor hen. Nu hebben ze geen ouders meer”, besluit Fatima. Ze heeft inmiddels nog een dochtertje van 11 maanden met haar nieuwe vriend. 

Haar ex Mohammed E.W. (31) moest donderdag voor de rechtbank van Veurne verschijnen voor de moordpoging. Hij vroeg echter om berecht te worden voor een Franstalige rechtbank. Na enig beraad ging de rechtbank van Veurne daarop in. De zaak wordt doorverwezen naar de rechtbank van Doornik. Een datum is er nog niet. 
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  @Bahar Alkilic, blijkbaar ken je je eigen Koran niet al te best. De Koran zegt niet dat je je vrouw moet folteren, maar wat wel mag of moet is al niet veel beter; zoek op: Soera 4 de vrouw

 • Jos Vercammen

  Beste Martien De Four, een verdachte heeft het recht om zijn zaak te laten behandelen in een taal die hij begrijpt. Als de voorzitter van de correctionele rechtbank te Veurne weigerde om de zaak te laten behandelen door een Franstalige rechtbank, liep hij een grote kans dat zijn vonnis achteraf vernietigd werd omwille van een procedurefout. Denk je nu dat de rechters in Doornik die moordzuchtige moslim zullen vrijspreken? Ook Franstalige Belgen verwerpen dergelijke feiten.

 • Leo Peeters -Duym

  Ik denk niet dat veel moslims in het Westen die gruweldaden zullen goedkeuren, maar de Koran is overduidelijk als het gaat over afvalligen; zoek op: Afvalligen – dood hen die de islam verlaten - Westerse Beschaving

 • pascal de bruycker

  @Peter verkak ; fout man , op zijn minst een inspiratie-of referentiebron om tot dergelijk gedrag te komen , moest je weten hoeveel vrouwen onder druk worden gezet en niet durven op te komen uit schrik voor wraakakties ...Dat schijnen toch nog vele niet te willen toegeven of te begrijpen .

 • Jan Delafontaine

  "Niks met islam te maken" het is een wreedzame religie en die man had zijn haat en geweld geleerd uit het lezen van suske en wiske boekjes...