Dief besteelt weerloze bejaarden in woonzorgcentrum terwijl hij zijn moeder bezoekt: “Lager kan je niet vallen”

Woonzorgcentrum Armonea Noordduin in de Abdijstraat in Koksijde, waar de man meerdere bejaarden bestal.
Bart Boterman Woonzorgcentrum Armonea Noordduin in de Abdijstraat in Koksijde, waar de man meerdere bejaarden bestal.
De 45-jarige Middelkerkenaar Pascal B. hangt 2 jaar effectief boven het hoofd voor een reeks diefstallen toen hij vrijkwam uit de gevangenis, onder meer in kamers van bewoners van woonzorgcentrum Armonea Noordduin in Koksijde. Daar bezocht hij ook zijn moeder. “Weerloze mensen bestelen in een woonzorgcentrum, lager dan dat kan je niet vallen”, stelt de dochter van een inmiddels overleden bewoner. Daarnaast pleegde hij ook een diefstal met geweld in de INNO in Oostende. 

De feiten deden zich voor tussen februari en juli 2018. Pascal B. liep in het verleden al 26 veroordelingen op voor onder meer diefstal en drugsfeiten en was net vrij uit het Penitentiair Complex in Brugge. Schijnbaar ging hij geregeld zijn moeder bezoeken in het woonzorgcentrum in Koksijde, maar de man drong evenwel ook binnen in de kamers van minstens een achttal andere bewoners om geld uit hun portefeuilles te stelen. Meestal lagen de slachtoffers te slapen. 

Na verloop van tijd begonnen we het geld te verstoppen in de kamer, omdat we dachten dat papa aan dementie begon te lijden en niet goed wist wat hij met het geld deed. Ik vind het verschrikkelijk dat we zo over hem dachten

Vrouw die zich burgerlijke partij stelt

Familie van de bejaarde bewoners begreep niet hoe telkens geld kon verdwijnen. “Wij begonnen familieleden te verdenken van diefstal, zo erg was het. Na verloop van tijd begonnen we het geld zelfs te verstoppen in de kamer, omdat we dachten dat papa aan dementie begon te lijden en niet goed wist wat hij met het geld deed. Ik vind het verschrikkelijk dat we zo over hem dachten”, vertelt een vrouw die zich burgerlijke partij stelde op het proces. Haar vader is inmiddels overleden. “Weerloze mensen bestelen in een woonzorgcentrum, lager dan dat kan je niet vallen”, stelt de vrouw. Ze vroeg een schadevergoeding van 150 euro.

Betrapt

De bal ging aan het rollen toen een bewoner wakker werd met een persoon naast zijn bed. De persoonsbeschrijving kwam overeen met die van een man, die de directrice van het woonzorgcentrum had betrapt achter de toonbank van de cafetaria. De politie kon hem snel identificeren. 

“Hoort thuis in gevangenis”

 “Naast de diefstallen in het woonzorgcentrum pleegde hij ook twee ‘gewone’ winkeldiefstallen én een diefstal met geweld in de INNO in Oostende. Hij gebruikte namelijk geweld toen hij probeerde te ontkomen aan drie winkeldetectives die hem hadden betrapt bij de diefstal van zeven flesjes parfum. Ik vorder 24 maanden effectieve celstraf. Deze man hoort kennelijk thuis in de gevangenis, want als hij vrijkomt, begint hij gewoon opnieuw te stelen”, aldus het Openbaar Ministerie. De beklaagde kwam niet niet kwam opdagen in de rechtbank. Vonnis op 11 februari.