Defensie stopt eind 2023 alle militaire activiteiten op luchtmachtbasis van Koksijde: “Dit biedt extra mogelijkheden, zoals stappen en fietsen van Koksijde naar Veurne bijvoorbeeld”

Zo kan de basis van Koksijde eruitzien. De opmaak van de plannen is volop bezig, dus alles is nog mogelijk
Provincie West-Vlaanderen Zo kan de basis van Koksijde eruitzien. De opmaak van de plannen is volop bezig, dus alles is nog mogelijk
“Door de volledige verhuis van de militaire activiteiten kan er een recreatief pad komen tussen Koksijde en Veurne en is er extra ruimte voor luchthavengebonden activiteiten”, reageert Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche (LB). “We kunnen ons nu focussen op één scenario, wat tijd bespaart. Eens de militairen weg zijn, kan de ontwikkeling starten”, onderlijnt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). 

“Uiteraard blijft het spijtig dat de helikopters uit Koksijde verdwijnen, want ze waren jarenlang een vertrouwd beeld”, zegt burgemeester Vanden Bussche. “We hebben nu wel duidelijkheid en kunnen verder met de plannen waarbij de provincie trekker is. De landingsbaan behouden we uiteraard, want we willen er een recreatieve luchthaven ontwikkelen zoals in Le Touquet. We hebben met de West Aviation Club al een florerende vliegclub. Zo’n project biedt een enorme toeristische meerwaarde. Dat er geen militaire activiteiten meer zullen zijn, zorgt ervoor dat we nog meer kunnen realiseren. Ik denk maar aan een recreatief pad tussen Koksijde en Veurne en extra luchthavengebonden activiteiten zoals een loods waarin sportvliegtuigen hersteld kunnen worden, een atelier waar aan oldtimer vliegtuigen kan gesleuteld worden, een plek voor modelbouwvliegtuigen of bedrijven die zich specialiseren in dronetechnologie.”

Originele ideeën troef

Het participatietraject is afgerond en leverde 20 adviezen op en 66 schriftelijke reacties. Opvallend is dat Toerisme Vlaanderen adviseert om er een jeugdverblijf op te trekken en een kampeerautoterrein aan te leggen. “Dat zijn twee adviezen die haalbaar en het onderzoeken waard zijn”, reageert Wouter Billiet van de provinciale dienst Ruimtelijke Planning. “Bij de 66 schriftelijke reacties zaten originele suggesties. Een permanent terrein voor motorsporten zal niet haalbaar zijn door het open polderlandschap en het geluid maar tijdelijke evenementen in dat genre zouden wel kunnen. Voorstellen zoals een klimzaal of paintball juichen we wel toe. Een dierencrematorium is iets wat minder haalbaar is omdat Koksijde daarvoor te klein is. De vraag naar een energiepark kwam meermaals naar voor. Een windmolen op de basis zal niet kunnen omdat het beleid er een recreatieve luchthaven wil. Zonnedaken kunnen dan weer wel en we laten onderzoeken of we de warmte uit de grond kunnen recupereren.”

Ontwikkeling vanaf 2023

“Het gaat om een gebied van 400 hectare dat we willen ontwikkelen in nauw overleg met de bevoegde gemeentebesturen”, duidt gedeputeerde Lahaye-Battheu. “Het openbare onderzoek komt er in de loop van volgend jaar. Eerst moeten we het provinciaal, ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken en in de provincieraad voorlopig laten vaststellen. Op de basis zelf komen geen verkavelingen voor woningbouw. Die komen er wel in Koksijde-Dorp eens het recyclagepark en de gemeentelijke loodsen zijn verhuisd. De echte ontwikkeling van de basis zal vanaf 2023 starten. Hopelijk kunnen we voordien al wat realiseren op het terrein.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • chris delanghe

    Het beste wat ze kunnen doen is dat hele veld volleggen met zonnepanelen. Véél goedkoper en toegankelijker dan hun windmolens op zee en alvast groot genoeg ... Eens zien hoeveel verstand ze in Brussel hebben, of gaan ze het weer rap volzetten met betonbazar en vastgoed...

  • Paul Philippaerts

    De bouwsector heeft weer goede vooruitzichten, want zeg nu zelf zo'n kale plek aan het strand zonder appartementsgebouwen dat is toch geen zicht. Toch niet in België.