4 jaar gevangenis gevraagd voor inbreker die crasht na lange achtervolging op E40. Hij was vervroegd vrij

Archieffoto. De inbreker crashte na een achtervolging van 70 kilometer lang, van in Oostduinkerke tot in Drongen.
JVK Archieffoto. De inbreker crashte na een achtervolging van 70 kilometer lang, van in Oostduinkerke tot in Drongen.
Het Openbaar Ministerie heeft 4 jaar gevangenisstraf gevorderd voor een 28-jarige man die, na een inbraakpoging in Oostduinkerke, liefst 70 kilometer lang werd achtervolgd door de politie en vervolgens crashte in Drongen. In het verleden liep hij al 6 jaar celstraf op, maar hij was vervroegd vrijgekomen na een gunst op de strafuitvoeringsrechtbank.

Het was 11 augustus, drie uur ‘s nachts toen Brusselaar Amine L. werd betrapt bij een inbraak in een dienstenchequebedrijf in de Leopold II-laan in Oostduinkerke. Een buurtbewoner had de politie gebeld. Toen die aankwam, sloeg de inbreker met zijn Opel Astra op de vlucht. Naast hem zat een vriendin, die in de wagen was blijven wachten. “Tijdens de vlucht moest een politieman wegspringen of hij werd aangereden. Er volgde een helse achtervolging van Oostduinkerke over de E40 tot in Drongen, met snelheden tot 170 kilometer per uur. Na het nemen van de afrit in Drongen crashte de wagen en belandde die op zijn dak”, schetste de procureur des Konings.

Als Openbaar Ministerie weten we niet meer wat we met deze man moeten aanvangen

Procureur in Veurnse rechtbank

“Dit zijn heel ernstige feiten, wetende dat de beklaagde in het verleden al 12 veroordelingen en in totaal 6 jaar cel opliep, voor onder meer diefstal met geweld. Dat heeft hem blijkbaar geen enkel inzicht bijgebracht. Ik eis 4 jaar gevangenisstraf, een principiële vordering. Als Openbaar Ministerie weten we niet meer wat we met deze man moeten aanvangen”, aldus de procureur. 

Amine L. wordt enerzijds vervolgd voor diefstal met braak, met de verzwarende omstandigheid dat hij vluchtte met een auto, en anderzijds voor gewapende weerspannigheid door ei zo na een politieman aan te rijden. De vriendin die aan boord zat van de wagen, werd niet vervolgd, omdat haar aandeel minimaal was. 

Vier jaar lang goed gedragen

De advocaat van de beklaagde, Nadia Lorenzetti, vroeg de rechtbank om de gevorderde gevangenisstraf ernstig te herzien. “Mijn cliënt heeft inderdaad een zwaar strafverleden. Maar toen hij vier jaar geleden vervroegd vrij kwam, heeft hij zich vier jaar lang goed gedragen en herpakt. Hij draaide dubbele shiften om de schulden en boetes af te betalen. Op 11 augustus van dit jaar heeft hij opnieuw een stommiteit begaan, dat klopt. Maar ik val achterover van de zware vordering van het Openbaar Ministerie”, aldus Lorenzetti. 

Lazarus

“Mijn cliënt was uit geweest met die vriendin. Hij dronk zich lazarus en had zichzelf niet meer onder controle. Hij deed zaken die hij niet normaal niet zou doen en kon op dat moment niet meer rationeel handelen. Straf hem toch niet zo zwaar voor één stommiteit, na vier jaar goed gedrag. En heeft hij die politieman moedwillig willen aanrijden? Helemaal niet, hij heeft zelfs geen politieman voor zich gezien”, aldus de raadsvrouw tijdens het proces. 

Intussen zit de man zijn eerdere veroordelingen uit, want zijn vervroegde vrijlating werd ongedaan gemaakt. De beklaagde werd ook vervolgd voor een onopgeloste inbraakpoging in Oostduinkerke die nacht, maar daar waren volgens de advocate geen objectieve bewijzen van. Vonnis op 17 december. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • José verdonck

    Vier jaar braaf geweest volgens zijn advocaat, zou beter zeggen 4 jaar geluk gehad dat hij niet gepakt is.