"We herinneren ook de goeie dingen"

GEMEENTE OPENT ROUWREGISTER VOOR INWONER WALTER CAPIAU (80)

Nele Bouquillon (38) ondertekent het rouwregister. "Ik heb ooit samen met Walter een 'rad van fortuin' gepresenteerd op de verwendag van de bibliotheek."
Benny Proot Nele Bouquillon (38) ondertekent het rouwregister. "Ik heb ooit samen met Walter een 'rad van fortuin' gepresenteerd op de verwendag van de bibliotheek."
"Walter heeft veel betekend voor onze gemeente. Hij was plots controversieel, maar we herinneren ook de goeie dingen die hij voor ons deed." Burgemeester Marc Vanden Bussche verklaart waarom in het gemeentehuis van Koksijde een rouwregister ligt voor de overleden Oostduinkerkenaar Walter Capiau (80).

Nog tot 12 oktober kunnen inwoners een rouwbetuiging neerpennen voor Walter Capiau. De overleden entertainer en radio- en televisiepresentator werd in Schendelbeke bij Geraardsbergen geboren, maar verhuisde bij zijn pensioen naar Oostduinkerke. "Walter Capiau werd heel gastvrij ontvangen door inwoners en handelaars. Hij heeft in ruil veel voor onze gemeente gedaan", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld).

De eerste steunbetuigingen in het boek.
Benny Proot De eerste steunbetuigingen in het boek.

Garnaalkruien

Zo was Capiau van 2006 tot 2012 presentator van het jaarlijks Vlaams kampioenschap garnaalkruien. Ook tijdens het mosselrecord van 1998, waarbij het feestcomité van Oostduinkerke 1.000 kilogram mosselen kookte in een gigantische ketel, was Capiau presentator van dienst. "En dat is lang niet het enige. Capiau voerde ook gratis shows op bij liefdadigheidsinstellingen en in de rusthuizen. Dat hij dat gratis deed, zegt wat over hem. We zullen hem allemaal herinneren om zijn grappige en verzorgde presentaties", zegt Vanden Bussche.


Die ervaring had ook Nele Bouquillon (38) uit Koksijde, medewerkster van de dienst Cultuur en Erfgoed van de gemeente. Ze tekende gisteren het rouwregister. "Ik heb ooit samen met Walter een 'rad van fortuin' gepresenteerd op de verwendag van de bibliotheek. Met Walter was het enorm fijn samenwerken. Gewoon een aangename mens", stelt Nele.

N-VA

Walter Capiau was sinds zijn pensioen ook lid van N-VA Koksijde-Oostduinkerke. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was hij op 68-jarige leeftijd kandidaat, maar werd hij niet verkozen. Van 2008 tot 2011 was hij wel voorzitter van de partij. "Hij was een gedreven en goedlachse man met een hart voor de Vlaamse zaak. Walter heeft in zijn leven ook fouten gemaakt en ging de schuld niet uit de weg", reageert de lokale N-VA-afdeling.

Niet getwijfeld

Nadat in 2011 getuigenissen van seksueel misbruik naar boven gekomen waren, trok Capiau zich terug in zijn appartement, weg van het publieke leven. "Walter was een controversieel figuur geworden, maar toch hebben we niet getwijfeld over een rouwregister. We herinneren ook het goede wat hij deed voor onze gemeente. En een rouwregister is bedoeld voor de inwoners die een boodschap aan de nabestaanden willen overmaken", zegt burgemeester Vanden Bussche. Het register telde gisteren nog maar vier steunbetuigingen, maar dat lag eerder aan het feit dat het gemeentehuis op vrijdagnamiddag gesloten is. Het gemeentehuis is open van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur op maandag en woensdag. Op zaterdag- en zondagnamiddag (13.30 - 16.30 uur) ligt het rouwregister in het toerismekantoor. Rouw betuigen kan ook online via www.koksijde.be.