"Voor feeërieke lichtjes moet je hier zijn"

KOKSIJDE INVESTEERT 55.000 EURO IN ZELF GECREËERDE KERSTVERLICHTING

De kerstverlichting aan het gemeentehuis.
Benny Proot De kerstverlichting aan het gemeentehuis.
De kerstverlichting in Koksijde brandt sinds dit weekend op 45 plaatsen. De kustgemeente heeft zichzelf opnieuw overtroffen met creaties waarin in totaal bijna 100.000 lampjes verwerkt zitten. Eén van de blikvangers is een reuzenkerstbal bij het gemeentehuis waar je binnenin een foto van jezelf onder een maretak kan nemen. De lichtjes branden tot 7 januari.

Sinds mei is het team van de dienst Technieken van Koksijde bezig met het creëren van de kerstverlichting. De gemeente heeft dan ook een eer hoog te houden. Pierre Dalle startte er destijds mee om zelfgemaakte kerstconstructies te etaleren in Koksijde en zijn dorpen en zijn opvolger diensthoofd Neal Baelen slaat die ingeslagen weg verder in. Hij stipt een aantal nieuwigheden aan.


"De koplopers van constructies met de meeste lampjes zijn de lichtfontein op het Fabiolaplein in Oostduinkerke en het golvende lichtgordijn bij het CasinoKoksijde, elk gemaakt met ongeveer 30.000 lampjes. In het gemeentehuis hingen we een vijftiental kerstballen en buiten staat er nog één met een diameter van vijf meter waardoor je kan lopen. Daar koppelt de communicatiedienst een fotowedstrijd aan onder de noemer 'Neem een kusfoto onder de maretak in de kerstbal'.


Ook de grote, fonkelende sterren bij het golfterrein zijn de moeite. Verder behouden we een aantal traditionele constructies. Bij de kerk in Wulpen staat de kerstman met zijn rendieren, op het Grardplein het Delvauxtreintje, bij het Erfgoedhuis en op het Konzplein twee reuzenkerstbomen en bij de ijsbaan, die vanaf 16 december open is, schaatsende ijsberen."


In totaal branden er bijna 100.000 lampjes op 45 locaties. Er is 6 kilometer snoer nodig om die allemaal te laten branden.

De kerstverlichting aan het Fabiolaplein.
Benny Proot De kerstverlichting aan het Fabiolaplein.

Cyclocross

Om het Belgisch kampioenschap Cyclocross, op 13 en 14 januari in Koksijde, in de kijker te zetten, bouwde het team van Neal Baelen een tricolore kerstboom met twaalf beschilderde fietsen. Die staat te pronken op de rotonde Zeepanne bij de Ten Bogaerdelaan. Kinderen van de zes Koksijdse scholen verfden 48 fietsen. De overige zullen op de Niels Albertduin langs het parcours staan. De kerstverlichting brandt tot zondag 7 januari telkens van 15 tot 23 uur. Op kerst- en oudejaarsavond is dat tot 's anderendaags 9 uur. Langs de verbindingswegen zullen de sfeerlampjes een week langer branden, tot na het BK. Het gemeentebestuur investeert 55.000 euro in zijn kerstverlichting. "We verlichten niet meer eender waar en we werken uitsluitend met led-lampen", besluit Neal.