"Opgeleide Belgische trekpaarden zijn gegeerd"

PAARDENVISSERSFAMILIE STELT EIGEN EDUCATIEF CENTRUM VOOR

Dominique Vandendriessche bij een van zijn trekpaarden.
Benny Proot Dominique Vandendriessche bij een van zijn trekpaarden.
Het nieuwe educatieve centrum Het Trekpaard in Oostduinkerke van de familie Vandendriessche is open. Je ziet er de drie rassen van het Belgisch trekpaard en tegen volgend voorjaar moet ook de cafetaria klaar zijn. De zelfgekweekte paarden van Johan en Dominique Vandendriessche genieten internationale aandacht.

Johan Vandendriessche (69) is al zijn hele leven bezig met paarden. In 1990 werd hij officieel paardenvisser van Oostduinkerke, maar ondertussen legt hij zich uitsluitend toe op de huifkartochten die hij met De Paardenhoeve organiseert. Zijn passie sloeg over op zoon Dominique (29) die het nieuwe educatieve centrum Het Trekpaard in de Hof ter Hillestraat, vlak bij het golfterrein, zal runnen. "Opgeleide, Belgische trekpaarden zijn gegeerd in binnen- en buitenland", weet Dominique. "Ze komen zelfs uit Japan en China om onze dieren te kopen. Ze worden ingezet als werkpaarden zoals vroeger. De landbouwmachines zijn bijzonder zwaar en drukken de grond soms te hard aan. Zet je een paard in, dan heb je die problemen niet." Vader Johan vult aan: "In ons land worden jaarlijks maar 500 veulens van het Belgisch trekpaard geboren. Op ons bedrijf zijn er dat een handvol. Het kweken is niet rendabel. Een boerenpaard is ongeveer 5.000 euro waard, maar de transportkosten lopen op tot 6.000 euro. Kweken doen we vooral om de rassen in stand te houden."

Meer ruimte

De familie Vandendriessche is stilaan De Paardenhoeve aan het verlaten om zijn activiteiten volledig te concentreren in het nieuwe educatieve centrum. De gemeente Koksijde gaf de grond in erfpacht.


"We bouwden een loods van 1.800 vierkante meter", zegt Johan. "Daarin hebben we negentien stallen, een berging, voldoende plaats voor onze acht huifkarren en tegen het voorjaar komt er ook nog een cafetaria bij. Daar zullen we kleine gerechten serveren waarin onze vers gevangen garnalen verwerkt zitten."

Tot 250 personen

Johan is dan wel gestopt als paardenvisser, Dominique doet het wel nog. "We vinden het belangrijk om de mensen te tonen waarvoor een trekpaard werd en wordt ingezet", duidt hij. "Zo heb je het Ardense, Brabantse en Vlaamse trekpaard en van het Brabantse zijn er liefst zeven kleuren. We maken ons sterk om die allemaal te tonen. We kunnen groepen tot 250 personen ontvangen. Wist je dat er bij het ontstaan van hun stamboom in 1885 meer dan 300.000 trekpaarden waren? Vandaag zijn er nog 5.000. Het is cruciaal om de drie rassen in ere te houden. We vertellen het verhaal van A tot Z: van de kweek tot de verspreiding in binnen- en buitenland en dat doen we niet alleen in ons centrum, maar ook tijdens de huifkartochten."