"Mijn looprek houdt me niet tegen"

GEORGES VERMAST (17) TREKT DEZE ZOMER OP KAMP ALS BEGELEIDER

De 17-jarige Georges Vermast start deze zomer als monitor.
Benny Proot De 17-jarige Georges Vermast start deze zomer als monitor.
Georges Vermast (17) uit Oostduinkerke trekt deze zomer op kamp als begeleider. Het meisje kan niet stappen zonder looprek of rolstoel, maar dat houdt haar niet tegen. "Ik wil de dingen doen die mijn leeftijdsgenoten doen. En wat is er leuker dan een glimlach op het gezicht van een kind toveren?"

Georges Vermast (17) haalde twee jaar geleden de media toen ze de uitdaging van wielrenner Tom Boonen aanging. Ze fietste 23 kilometer, van Kortrijk naar Roubaix. Boonen is peter van Move to Improve en Georges was toen het gezicht van de campagne. "Dat was een heel avontuur", lacht Georges. Deze zomer gaat ze een nieuwe uitdaging aan. "Voor het eerst mag ik aan de slag als monitor bij de organisatie Krunsj. Die werkt kampen uit die voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor kinderen met een beperking. Vorig jaar slaagde ik voor mijn stage. Dat was een brandweerkamp in De Hoge Duin in Oostduinkerke. Zonder mijn looprek of rolstoel kan ik niet stappen, maar de kinderen en ouders hadden direct vertrouwen in mij. Het waren 5-jarigen en 6-jarigen met het hart op de tong. 'Je stapt zoals mijn oma', lachte er eentje. Deze zomer, begin augustus, openen we ons 'speelhotel', want dat is het thema van het kamp in Oostduinkerke. Ik kijk er ontzettend naar uit."

Positief blijven

"Ik ben twee maanden te vroeg geboren en door een zuurstofgebrek is een deel van mijn hersenen beschadigd", vertelt Georges haar verhaal. "Ik ben het ondertussen wel gewoon, maar het is wel zuchten als mijn benen weer eens niet mee willen. Toch blijf ik positief en doe ik zoveel mogelijk normale dingen. Als kleuter ging ik naar de speelpleinwerking in Koksijde, later sloot ik me aan bij de scouts Casa in Oostduinkerke en ik volg de richting Toerisme aan het KTA in Veurne." Het wordt nog een drukke zomer voor Georges. Deze maand doet ze ook al een vakantiejob bij de strandclub Sycod in Oostduinkerke.

Zenuwen doorknippen

Georges zal nooit helemaal genezen, maar de artsen proberen haar leed wel te verzachten. "In 2010 onderging ik een zware operatie waarbij mijn benen werden rechtgezet", zegt Georges. "Dat verhoogde de spanning in mijn rug en dus volgt in januari nog een ingreep. Ze zullen een aantal zenuwbanen in mijn rug doorknippen, zodat de spanning in mijn lichaam vermindert. Dat betekent zes maanden revalidatie in het UZ Leuven en de eerste acht weken helemaal stilliggen. Hopelijk verloopt alles volgens plan en kan ik volgende zomer opnieuw op het speelplein staan. Ik amuseer me daar rot. En wat is er leuker dan een glimlach op het gezichtje van een kind toveren?"


Meer informatie over de kampen van Krunsj vind je op www.krunsj.be