VIDEO. Politie speurt roekeloze BMW-bestuurder op na analyse dashcamvideo: hij riskeert tot 2 jaar rijverbod

KOEKELARE/ Roekeloze bestuurder is wachten achter tractor beu... en haalt rechts in via gras en dubbel fietspad
RV KOEKELARE/ Roekeloze bestuurder is wachten achter tractor beu... en haalt rechts in via gras en dubbel fietspad
De wegpiraat die op zaterdag 8 juni gefilmd werd tijdens een roekeloos manoeuvre op een landelijke weg in Koekelare is door de politie geïdentificeerd. De jongeman haalde er in zijn BMW plots via het fietspad twee zwarte wagens en een grote tractor in. Dat manoeuvre werd gefilmd door een dashcam, maar die toonde een compleet foute datum aan. “We hebben echter elementen genoeg om aan te tonen dat het manoeuvre wel degelijk die dag gebeurde”, zegt korpschef Johan Geeraert. Een pv werd overgemaakt aan het parket. De bestuurder riskeert tot 2 jaar rijverbod. 

Deze video werd kort na het voorval verspreid en leidde zo naar de bestuurder:

Het tafereel werd gefilmd langs de vier kilometer lange landelijke Moerestraat in Koekelare. Een bewoner die achter de blauwe BMW reed, die zelf achter twee zwarte wagens en een groot landbouwvoertuig, een spinazie maaimachine reed, filmde het met zijn dashcam. Door die grote tractor werd al het verkeer opgehouden. De bestuurder van de BMW probeert verschillende malen vergeefs in te halen, maar moet dat telkens onderbreken voor tegemoetkomend verkeer. Opeens is de BMW-rijder het zodanig beu dat hij zowel de zwarte wagens als de tractor rechts inhaalt. Hij geeft extra gas en rijdt op het gras via het fietspad iedereen voorbij. Een zeer gevaarlijk manoeuvre, want het gaat daar om een dubbel fietspad waar fietsers in beide richtingen rijden. “Wat als daar plots een fietser zou rijden? Levensgevaarlijk en roekeloos!”, waren de reacties unaniem op Facebook. Ook de politie kreeg de beelden te zien en startte een onderzoek. Na doorgedreven analyse kon ze de BMW-rijder identificeren én een proces-verbaal opstellen.

Foute datum op dashcam

Een struikelblok kon eventueel het feit zijn dat de dashcam een foute datum aangaf. Die maakte immers melding van het prille voorjaar van… 2017. Voer genoeg voor een gehaaide advocaat om bij een eventuele vervolging bij de politierechter alles in twijfel te trekken. Maar op de beelden is wel duidelijk te zien is dat het om een zomerse dag gaat: de bomen staan vol in blad en de graskanten zijn verdroogd en net gemaaid. “We hebben de beelden genoeg geanalyseerd en een onderzoek gevoerd”, zegt korpschef Johan Geeraert. “Daaruit hebben we voldoende elementen kunnen aanhalen om aan te tonen dat het tijdstip wel degelijk de 8ste juni was. Daaruit bestaat wat ons betreft geen twijfel. Ook wat de bestuurder van de BMW betreft, is er voldoende zekerheid. We hebben alles in een proces-verbaal gestopt en dat overgemaakt aan het parket. Het is uiteindelijk aan hen om te beslissen of zij deze zaak zwaarwichtig en duidelijk genoeg vinden om tot vervolging over te gaan.” Een van die elementen is wellicht het feit dat de bewuste tractor, een spinazie maaimachine, wel degelijk op 8 juni aan de slag was in de buurt. Het is nu aan het Brugse parket om te beslissen of het de bestuurder voor de politierechter brengt, die doorgaans niet mild is voor dat soort roekeloosheid. De man kan minstens vervolgd worden voor rechts inhalen, rijden over een fietspad en onaangepaste snelheid. Hij riskeert maximum tot 2 jaar rijverbod en een boete.

Deze spinazie maaimachine was wel degelijk op 8 juni aan de slag.
Foto RV Deze spinazie maaimachine was wel degelijk op 8 juni aan de slag.31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Bemelmans

  Typisch voorbeeld van arrogantie, ik doe wat ik wil en de verkeersregels zijn er voor de andere. Wel deze heeft dikke pech en moet dan maar zijn straf ondergaan. Natuurlijk leven we in België dus kan hij of zij dit nog tientallen keren herhalen voor het gerecht ingrijpt.

 • bart verhofstadt

  Niet goed te praten, maar met een gemiddelde snelheid in Vlaanderen van 40 km/uur krijg je het op den duur een keer op je heupen. We doen bijna meer dan een uur over een afstand van 50 kilometer.

 • RENE LENAERTS

  Met nultolerantie voor alcohol was dit natuurlijk nooit gebeurd..of zit ik er naast? Het rijverbod, als het zo ver komt, zal hij ook wel omzeilen.

 • pieter De Potter

  Je kon heel goed zien dat er geen fietsers waren, dus waar zat het gevaar??

 • Robert DE REU

  Naar mijn bescheiden mening, als je dashcam een ongeval filmt eender wat, vindt ik dat het je plicht is naar de Politie te stappen, maar alleen effectief bij ongevallen, de Politie helpen om verkeersovertreders te pakken is niet de taak van de burger, ik begrijp enigszins dat sommige dat doen, maar persoonlijk druipt dit tegen mijn principe in.