Lichaam van vermiste Gilbert Verplancke (67) teruggevonden in afgelegen waterplas. “Mogelijk op zoek naar ingang van een bunker”

Politie en brandweer komen aan in de Moervijverweg, waar het nog vijfhonderd meter door de velden stappen is om tot bij het lichaam te komen.
Benny Proot Politie en brandweer komen aan in de Moervijverweg, waar het nog vijfhonderd meter door de velden stappen is om tot bij het lichaam te komen.
Het lichaam van de vermiste Gilbert Verplancke (67) uit Koekelare is woensdagmorgen teruggevonden tijdens een nieuwe zoekactie. Zijn lichaam lag in een waterplas temidden van de velden, op zo’n 500 meter van zijn erf. De man was al sinds 13 november vermist. De politie vermoedt dat het om een ongeval gaat. Gilbert Verplancke zou op zoek zijn geweest naar de ingang van een bunker.

Veertig politiemensen zochten woensdag verder naar Gilbert Verplancke – inmiddels de vijfde zoekactie sinds zijn verdwijning. In totaal is in tien verschillende groepen zo’n 41 kilometer gracht doorzocht in een straal van 1.500 meter rondom het erf in de Torneelstraat in deelgemeente Bovekerke. Het traject was op voorhand uitgetekend om geen enkele vierkante meter te missen. De recherche van de politiezone Polder leidt het onderzoek en kon ook rekenen op de hulp van een klas aspirant-hoofdinspecteurs van de West-Vlaamse Politieschool, de Cel Vermiste Personen, de civiele bescherming en een droneteam van de Politie Westkust.

Gilbert Verplancke (67) uit Koekelare.
Federale Politie Gilbert Verplancke (67) uit Koekelare.
Een politievrouwen doorzoeken een gracht op zoek naar Gilbert Verplancke.
Benny Proot Een politievrouwen doorzoeken een gracht op zoek naar Gilbert Verplancke.

Platgestampt riet

“Een groep politiemensen op het terrein zag dat het riet aan een waterplas plat was gestampt, zo'n 500 meter van het erf van de vermiste Gilbert Verplancke. In de verte zag men iets liggen in het water. Uiteindelijk kregen we uitsluitsel met behulp van de drone. De brandweer haalde het lichaam uit het water, het gaat met zekerheid om Gilbert Verplancke. De wetsdokter vond geen uiterlijke sporen van geweld. Slachtofferhulp heeft de nabestaanden ingelicht”, zegt commissaris Wim Merlevede van de lokale politie Polder. 

Een duiker van de brandweer doet zijn pak aan om het lichaam uit de waterplas te halen.
Benny Proot Een duiker van de brandweer doet zijn pak aan om het lichaam uit de waterplas te halen.
De brandweer verzamelt het materiaal om het lichaam uit het water te halen.
Benny Proot De brandweer verzamelt het materiaal om het lichaam uit het water te halen.

Op zoek naar een bunker?

De waterplas in kwestie ligt te midden van de velden. De dichtstbijzijnde openbare weg bevindt zich op minstens driehonderd meter. Wat Gilbert Verplancke daar precies deed, zal allicht nooit duidelijk zijn. Toen hij werd gevonden, droeg hij een dikke jas en was hij goed ingeduffeld. “Er zijn geen tekens die wijzen op een wanhoopsdaad. We gaan voorlopig uit van een ongeluk. We vermoeden dat de man op zoek was naar iets en in het water verzeild raakte. Tijdens het onderzoek lieten we ons vertellen dat de man al een tijdje op zoek was naar de ingang van een bunker”, licht commissaris Merlevede toe. 

Een kaart van de omgeving rond het erf van Gilbert Verplancke in de Torneelstraat in Koekelare. In de ovaal bovenaan de kaart ligt zijn woning, in de ovaal linksonder werd het lichaam gevonden.
Google Maps Een kaart van de omgeving rond het erf van Gilbert Verplancke in de Torneelstraat in Koekelare. In de ovaal bovenaan de kaart ligt zijn woning, in de ovaal linksonder werd het lichaam gevonden.

Nog verdere lijkschouwing

Uitwendig waren er geen tekenen van geweld, maar een verdere inwendige lijkschouwing door de wetsdokter moet de these van een ongeval toch nog bevestigen. “Voorlopig houden we dus toch nog alle pistes open”, besluit Wim Merlevede. Gilbert Verplancke was alleenstaand en had geen kinderen. Hij leefde eerder een teruggetrokken bestaan op zijn boerderijtje in de Torneelstraat, maar had wel nog regelmatig contact met familieleden. 

Het lichaam werd gevonden in een waterplas naast de kraan en de bomen.
Benny Proot Het lichaam werd gevonden in een waterplas naast de kraan en de bomen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.