Dorp krijgt facelift van 2,7 miljoen euro

BEWONERS BLIJ MET PLANNEN OM KERN TE VERNIEUWEN

Deze straat krijgt een nieuw wegdek. Ook de rest van Zande wordt onder handen genomen.
Benny Proot Deze straat krijgt een nieuw wegdek. Ook de rest van Zande wordt onder handen genomen.
Zande, een deelkern van Koekelare met maar 270 inwoners, wordt helemaal vernieuwd. Kostprijs: 2,7 miljoen euro. "We kunnen de kern laten verloederen of ze aangenaam maken voor iedereen. De keuze is snel gemaakt", legt burgemeester Patrick Lansens (sp.a) uit.

Te midden van de polders ligt het slaperige Zande te blinken. Tot voor de gemeentefusie van 1971 met Koekelare telde het dorpje verschillende diensten, zoals een schooltje. Vandaag is de kern aangewezen op de omliggende gemeenten. Wie volstrekte rust wil, komt hier volledig aan zijn trekken: je hebt er alleen de Sint-Andreaskerk, een gemeenschapszaaltje en één - weliswaar goeddraaiende - horecazaak. Dat is alles. Tussen 1988 en 1998 investeerde het Koekelaarse gemeentebestuur in de vernieuwing van Koekelare zelf, in 1995 was De Mokker aan de beurt en in 2005 kreeg Bovekerke een facelift. En nu komt Zande aan de beurt. De Sint-Andriesstraat en Dweersstraat - de enige twee straten van Zande - krijgen net als het plein rond de kerk een nieuw wegdek. Het rioleringsstelsel wordt gescheiden, er komt nieuwe openbare verlichting en wegen, voetpaden en parkeerplaatsen worden in verschillende materialen aangelegd. Tot slot komt er een nieuwe waterzuiveringsinstallatie en wordt de rijbaan rond de kerk breder.


Alles bij elkaar kost de kernvernieuwing exact 2.687.605 euro, waarvan de gemeente ruim 1 miljoen betaalt. Opvallend, want het project betrekt slechts 72 woningen en 270 inwoners. "Het is een belangrijke uitgave voor een kleine kern", merkt burgemeester Patrick Lansens ook op. "We kunnen twee dingen doen: ofwel laten we Zande verder verloederen, ofwel maken we er een aangename plek van voor iedereen. De keuze lijkt me snel gemaakt. Een deskundige maakt de nodige afkoppelingsplannen van het rioleringsstelsel op privaat domein. Wij financieren die afkoppeling volledig. In andere gemeenten moeten de bewoners het stellen met een kleine premie."

Dieter Platteau bij zijn zaak Geraardsbloempje.
Benny Proot Dieter Platteau bij zijn zaak Geraardsbloempje.

Bereikbaarheid

De dorpsbewoners zijn blij met de plannen. Na verschillende overlegmomenten met het gemeentebestuur, zal Zande vanaf het voorjaar van 2016 voor acht tot tien maanden een bouwwerf zijn. "Er is hier niemand die klaagt of zaagt. Het enige waar ik me om bekommer, is de bereikbaarheid van mijn zaak. Maar de gemeente stelde me gerust", zegt Dieter Platteau (35), al dertien jaar lang zaakvoerder van restaurant Geraardsbloempje. "Ik woon al heel mijn leven in Zande, mijn ouders startten de zaak hier 28 jaar geleden op. Ik vroeg me af of die werken écht nodig zijn, want er waren nooit problemen met de riolen of elektriciteit. Maar ook Zande moet voldoen aan Europese regels. In iedereen geval zal het dorp er een stuk mooier uitzien."

Kerk blijft open

De kerk van Zande blijft gedurende de werken open en bereikbaar. "Er worden heel wat vieringen gedaan, los van de bijeenkomsten op zondag. Wekelijks komen tientallen mensen hierheen", zegt pastoor Christophe Petit. "De Sint-Andrieskerk is belangrijker dan je zou denken, hoor. Er zijn verschillende kunstschatten, zoals het monstrans - het kruis met dubbele dwarsbalk. De kernvernieuwing is in ieder geval heel positief." In de jongste gemeenteraad spraken ook oppositiepartijen CD&V en Open Vld hun steun aan het project uit.