Camera’s in de strijd tegen zwerfvuil: “Een noodzakelijk hulpmiddel”

Thinkstock
Koekelare verhoogt de strijd tegen zwerfvuil en zal mobiele camera’s op het openbaar domein inschakelen. Het moet daders afschrikken, maar ook overtreders identificeren.

Vanuit afvalintercommunale MIROM Roeselare en de gemeente zelf is er al sterk ingezet op de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort, zo laat schepen van leefmilieu Jessy Salenbien (sp.a) weten. “Maar dat heeft het stortprobleem niet kunnen terugdringen. Daarom worden nu ook camera’s ingeschakeld op het openbaar domein om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden. De gemeenteraad keurde het inzetten van camera’s ook goed. 

Afschrikken en vaststellen

Er werd ook een medewerker van de afvalintercommunale aangesteld worden als GAS-vaststeller.  “De camera’s zullen af en toe verplaatst worden, de locaties worden in samenspraak met de gemeente Koekelare gekozen”, vult milieuambtenaar Robrecht Hindryckx verder aan. “Zo willen we potentiële daders afschrikken, overlast voorkomen, vaststellen en bewijzen verzamelen.”  Zwerfvuil blijft een grote ergernis bij de inwoners. “Het is een van de meeste gehoorde klachten in Vlaanderen. We willen de strijd tegen sluikstorters dan ook opvoeren”, beklemtoont burgemeester Patrick Lansens (sp.a). De afvalintercommunale MIROM Roeselare is verantwoordelijk voor de verwerking van de beelden. Ze bekijkt de beelden retroactief, heeft een GAS-vaststeller in dienst die de inbreuken kan vaststellen en de nodige bestuurlijke verslagen kan maken. Voor identificatie van de verdachte(n) wordt een beroep gedaan op de politie. Het bestuurlijk verslag wordt vervolgens overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar van de gemeente. De GAS-vaststeller van MIROM werd dan ook gemachtigd om op het grondgebied van Koekelare de nodige vaststellingen te kunnen doen. Het cameraproject start vanaf maart. Sluikstort- en zwerfvuilproblematiek mag ook steeds gemeld worden aan het onthaal of bij de milieudienst in het gemeentehuis.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.