Brand legt woning compleet in as

OORZAAK NOG ONBEKEND, MAAR KWAAD OPZET UITGESLOTEN

's Ochtends wordt duidelijk hoe groot de ravage is aan het huis.
MMB 's Ochtends wordt duidelijk hoe groot de ravage is aan het huis.
Een zware brand heeft zaterdagnacht een ware ravage aangericht in de woning van Hubert Flameyn en Greta Nouwynck in de Arnekestraat in Koekelare. Het koppel kon tijding hun woonst verlaten en bracht de nacht door in het ziekenhuis. De schade was gisteren duidelijk te zien. Het volledige huis is vernield. "Mijn ouders zijn enorm aangedaan", zegt zoon Bjorn.

Het vuur ontstond zaterdagnacht even voor 1 uur in de garage van de woning. De vlammen sloegen bij aankomst van de brandweer al door het dak van de woning. Verschillende brandweerkorpsen kwamen ter plaatse en probeerden van buitenaf het vuur te blussen. Bewoners Hubert Flameyn en Greta Nouwynck, beiden zestigers, waren vlak voor het uitbreken van de brand thuisgekomen en konden tijdig ontkomen. Ze brachten de nacht door in het ziekenhuis ter observatie. De hulpdiensten hadden ondertussen de handen vol om de uitslaande brand volledig onder controle te krijgen. Al snel sloegen de vlammen van de garage over naar de rest van de woning. De rookontwikkeling was enorm. De volledige straat had zich in een mum van tijd omgetoverd in een dicht rookgordijn. De politie sloot de straat tijdens de bluswerken dan ook urenlang af voor het verkeer.

De brandweer zette de ladderwagen in om de vlammen te bedwingen.
MMB De brandweer zette de ladderwagen in om de vlammen te bedwingen.

Grote ravage

Het duurde tot in de vroege uurtjes vooraleer de brand volledig onder controle was. De oorzaak is nog niet bekend. Al wordt kwaad opzet uitgesloten. Het Brugs parket stelde dan ook geen branddeskundige aan. De kinderen van Hubert en Greta kwamen gisterenochtend de schade opmeten. De ravage is enorm. Een groot deel van het dak is ingestort. Ook binnenin is alles vernield. "Onze ouders zijn enorm aangedaan door wat er is gebeurd. Al zal de grootste shock voor hen waarschijnlijk nog komen", zegt zoon Bjorn, terwijl hij de vernielingen bekijkt.

Onbewoonbaar

De gemeente Koekelare plaatste hekkens rond de woning uit veiligheidsoverwegingen. De bewoners mochten gisterenmiddag het ziekenhuis verlaten, maar konden niet terug naar huis. Hun woonst is onbewoonbaar verklaard. "Ze vinden opvang bij familie in afwachting van een oplossing", zegt Bjorn. Burgemeester Patrick Lansens (sp.a) zit vandaag met het getroffen gezin samen om de mogelijkheden te bekijken. Normaal heeft de gemeente een woning ter beschikking voor slachtoffers van een brand, maar die is voorlopig niet beschikbaar door een eerdere zware brand. De burgemeester belooft alvast een snelle oplossing. Meer dan waarschijnlijk dient de volledige woning heropgebouwd te worden. Nabijgelegen huizen bleven wel gespaard.