Beleidsnota kondigt ‘grootste wegenisproject ooit’ aan in Koekelare

Gemeente maakt ook werk van kerkenplan en ijvert voor beter openbaar vervoer

Meerderheidspartijen sp.a en Open Vld hebben hun beleidsplan voor de nieuwe legislatuur voorgesteld. De meeste aandacht gaat naar ‘het grootste wegenisproject van de gemeente ooit’. Heel wat straten worden vernieuwd en krijgen veilige fietspaden. Verder zal de gemeente ook ijveren voor een beter openbaar vervoer. Een overzicht.

De beleidsnota is 33 pagina’s dik. Bij de presentatie verwijst burgemeester Patrick Lansens (sp.a) naar de stads- en gemeentemonitor van 2018. “Koekelare doet het goed. Het vertrouwen in het bestuur is groot en we scoren goed op criteria zoals netheid, veilig fietsen, sport- en cultuurvoorzieningen en algemene dienstverlening. Toch hebben we een ambitieus plan klaar voor onze gemeente." 

De doortocht in de Mokker krijgt een grondige aanpak.
Benny Proot De doortocht in de Mokker krijgt een grondige aanpak.

Grootste wegenisproject

Een belangrijk project voor de komende jaren is de volledige vernieuwing van het traject Oostmeetstraat, Catstraat en Lekestraat vanaf de Ringlaan tot aan de grens met buurgemeente Leke. “Dit wordt het grootste wegenisproject ooit voor onze gemeente, met een tracé van maar liefst 2,6 kilometer, veilige fietspaden en herinrichting van de doortocht in De Mokker.” Nog een prioritair project is de grondige vernieuwing van de centrale Sterrestraat, vanaf de Nieuwstraat tot aan de Brugse Heirweg, inclusief enkele zijstraatjes. Ook de Dorpsstraat wordt vernieuwd, met aandacht voor de parkeerproblematiek en meer groen. “Ook belangrijk: voor de heraanleg van de Belhuttebaan, over een lengte van 2 kilometer, starten we halverwege de legislatuur met de opmaak van het ontwerp.” Sporthal 1, die dateert van 1976, krijgt een opknapbeurt. 

De kerk van de Mokker zal een nieuwe bestemming krijgen.
Benny Proot De kerk van de Mokker zal een nieuwe bestemming krijgen.

Van 4 naar 2 kerken

Het concept van de tweejaarlijkse zomertentoonstelling is aan vernieuwing toe. “We kijken dan ook naar een verfrissende zomeractiviteit vanaf 2020. Ook op het gebied van erfgoed zitten we niet stil: de vroegere rijkswachtkazerne wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe invulling. De oude onderwijzerswoning in Bovekerke wordt ook gerenoveerd en vervolgens verhuurd als woning.” Verder wordt de herbestemming van de vier lokale kerken doorgedrukt. Het aantal vieringen daalt en Koekelare heeft zelfs geen pastoor meer. De mogelijkheden voor de kerken van De Mokker en Zande worden onderzocht tijdens een haalbaarheidsstudie. “Afhankelijk daarvan stellen we een ontwerper aan”, zegt Lansens. “We streven naar een socio-culturele bestemming, zoals repetitielokalen en een gemeenschapszaal.” 

Livestream gemeenteraad

Het beleidsplan vermeldt ook kleine veranderingen. Zo komt er in 2020 een livestream van de gemeenteraad en wordt sociale media ingeschakeld om vragen van inwoners te beantwoorden. Opvallend: het beleidsplan telt maar liefst drie pagina’s over energie en duurzaamheid. Het principe van gedoofde straatverlichting op weekdagen wordt uitgebreid naar zondagnacht. “Hiermee sparen we toch 30.000 euro op jaarbasis uit aan energiekosten", duit de burgemeester. Samen met de intercommunale WVI wordt aan straatthermografie gedaan: woningen worden via een infraroodcamera gescand om warmteverlies op te sporen. Inwoners kunnen dan intekenen op een stappenplan om hun woning beter te isoleren. Een infoavond volgt. 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer van en naar Koekelare, een bevoegdheid van de Vlaamse regering, blijft een uitdaging. Maar er is beterschap op komst. “We blijven participeren in de vervoersregioraad”, zegt schepen Stijn Ramboer (sp.a). “Concreet ijveren we voor een rechtstreekse busverbinding van en naar Torhout en Diksmuide.” Die verbinding zou er in 2021 komen, met een busrit om het uur, veertien keer per dag en zes dagen per week. “ We pleiten ook voor een omleiding van lijn 51 Torhout-Oostende naar onze gemeente", duidt Ramboer. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elfie Berneel

    Wanneer krijgt de Bovekerkestraat eens een upgrade? We rollen bijna uit ons bed als er zwaar verkeer passeert aan de oude school!