"Hadden we maar geweten dat Sarah gepest werd"

VZW KOEKEGOED WIL MENSEN MET PSYCHISCHE PROBLEMEN DOEN PRATEN

Kris Defraeye en Katrien Patteeuw met de foto van hun overleden dochter.
Foto Benny Proot Kris Defraeye en Katrien Patteeuw met de foto van hun overleden dochter.
De nieuwe vzw 'Koekegoed' uit Koekelare wil er zijn voor mensen met zelfmoordgedachten. "Praten helpt", zeggen mede-oprichters Kris Defraeye en Katrien Patteeuw, die drie jaar geleden hun dochter Sarah (15) aan zelfdoding verloren.

"Nog steeds vragen we ons af waarom. Sarah was goedlachs, zat vol energie en was zelf een luisterend oor voor anderen. Ze praatte veel met ons, maar blijkbaar niet over alles. Dat ze zwaar gepest werd op school, wisten we niet. Haar grootste probleem verzweeg ze", vertelt Katrien Patteeuw uit Koekelare. Zij en haar echtgenoot Kris Defraeye, stiefvader van Sarah, slepen het verlies al drie jaar met zich mee. "We hebben er nog elke nacht nachtmerries over. Door te praten hadden we Sarah misschien op andere gedachten kunnen brengen", getuigt Kris.


Het echtpaar ziet naar eigen zeggen met lede ogen aan hoe verschillende mensen uit Koekelare en omstreken recent het lieven lieten, nadat ze er zelf een einde aan maakten. "Alsof er niets veranderd is in drie jaar tijd en mensen nog steeds nergens terecht kunnen, ondanks de Zelfmoordlijn1813 en initiatieven zoals Rode Neuzendag", aldus Kris. Hij en Katrien voelden de noodzaak om een lokaal project uit de grond te stampen, samen met een tiental vrijwilligers uit Koekelare en Moere. Begin dit jaar zal vzw Koekegoed het levenslicht.


"Jongeren en volwassenen stappen niet op de bus naar Oostende om met een psycholoog te praten. Ze moeten ergens in hun eigen buurt terecht kunnen", gaat Kris verder. Koekegoed is nog op zoek naar een lokaal waar andere activiteiten plaatsvinden, zodat de reden voor het bezoek niet opvalt. "We zoeken ook mensen die zich willen engageren om te praten met hulpbehoevenden. Ook willen we lezingen organiseren op scholen rond het thema pesten en suïcide", vertelt Katrien. Op lange termijn moet er ook een praatgroep voor nabestaanden komen.

School

Bij de voorstelling van het project op maandagavond was ook burgemeester Patrick Lansens (sp.a) aanwezig. "Een mooi initiatief. Ik laat bekijken hoe we dit als gemeente kunnen ondersteunen." Ook Rik Gadeyne, de directeur van het Sint-Martinusinstituut, staat positief ten opzichte van het project. "Ik ben voorstander van lezingen op onze school. We zijn nog niet geconfronteerd met zelfmoord, maar weten niet altijd wat in de hoofden van de leerlingen omgaat."


Om geld in het laatje te brengen en het project volledig uit te bouwen organiseert vzw Koekegoed op 17 november het 2e Winterfestival in Zaal Zuudhove, met optredens van bands zoals Ten Square Feet, The Rainbows en The Damnettes. Voor kinderen is er tal van animatie. "Alle artiesten dragen tevens hun steentje bij door te spelen voor een lagere prijs en daarvoor zijn we dankbaar", zegt Kris nog. Eerder organiseerde het team al een Winterfestival ten voordele van Rode Neuzendag, al willen ze nu zelf het heft in handen nemen. Meer info op Koekegoed.be.