"Dochter van 5 speelt hier ook. Dit moet stoppen"

DIERENHATER VERGIFTIGT KAT EN HOND EN PLAATST KLEM

Wendy Bruynooghe met haar kat Spider die deze week vergiftigd werd.
Jelle Houwen Wendy Bruynooghe met haar kat Spider die deze week vergiftigd werd.
In enkele straten in Bovekerke (Koekelare) is een dierenhater actief. Deze week werden opnieuw een hond en kat vergiftigd. De afgelopen jaren is zelfs sprake van bijna 20 gevallen. Er belandde ook al eens een kat met haar poot in een klem. De bewoners zijn het kotsbeu. "Het is hoog tijd dat die lafaards gevonden worden", zegt Wendy Bruynooghe.

Wie heeft het in het anders zo rustige en landelijke Bovekerke gemunt op honden en katten? Al enkele jaren worden met de regelmaat van de klok dieren vergiftigd in de buurt van de Bovekerkestrat, Moervijverweg en Caneelstraat.


Met grote tussenpozen zijn zeker al 20 gevallen bekend van vergiftiging. Verschillende dieren hebben het niet overleefd. Woensdag liet een Duitse herder bijna het leven tijdens een wandeling met zijn baasje.


Het dier at een brok puur vlees dat in gif gedrenkt werd en kon maar ternauwernood gered worden. Donderdag werd de kat van Wendy Bruynooghe (33) uit de Caneelstraat vergiftigd. "Toen ik mijn kat Spider wilde optillen zag ik meteen dat er iets erg mis was", vertelt Wendy. "Ze kon amper nog rechtop staan. De dierenarts is meteen ter plaatse gekomen en gaf haar een tegengif. Hij zei meteen dat ze vergiftigd was, want hij herkende de symptomen van de hond die hij de dag voordien had gered. Het is de derde maal dat een huisdier van mij vergiftigd wordt. Eerder was dat al het geval met mijn twee honden. En in de buurt zijn er nog veel meer gevallen bekend. Dit moet echt stoppen. Ik heb een dochter van 5 jaar die hier speelt. Wat als zij eens gif vindt? Ik dien zeker klacht in bij de politie."

Kat Towly raakte met haar pootje vast in een klem.
Jelle Houwen Kat Towly raakte met haar pootje vast in een klem.

Verboden klem

Naast het gif worden de dieren soms ook op andere wijze naar het leven gestaan. "Vorig jaar is mijn kat Towly in een klem terecht gekomen", zegt Eva Berneel (34) uit de Bovekerkestraat. "Ze heeft wellicht uren geworsteld om eruit te komen. Haar poot was zwaar toegetakeld. Achteraf bleef dat het een verboden klem was. Er zitten hier ook duivenliefhebbers die al rondbazuinden dat ze alle katten zullen doden die achter de duiven zitten. Dit moet stoppen."

Buurtonderzoek

Ook dierenarts Marc Huyghe, die de hond en kat van deze week redde, kent het probleem. "Vorig jaar verloor ik zelf drie katten door gif", zegt hij. "Het is telkens gif dat hun zenuwstelsel aantast. Als je er niet snel bij bent, is het fataal. Iedereen hier weet dat er een probleem is." De politie is nog niet op de hoogte gebracht van de zaak. "Wij kregen geen meldingen binnen de afgelopen weken en weten niet of daar inderdaad een probleem is", klinkt het bij de politie Polder. "En nochtans nemen wij dergelijke zaken serieus. De eerste stap moet dan ook altijd zijn om klacht in te dienen bij de politie. Dan pas kunnen we handelen, de klachten bundelen en eventueel een buurtonderzoek opstarten."