Zoute Grand Prix maakt kans op 'Oscar'

OLDTIMEREVENEMENT GENOMINEERD VOOR PRESTIGIEUZE AWARD

Organisatoren David Bourgoo, Philippe Van de Ryse en Filip Bourgoo bij een van de prachtige oldtimers.
Foto Proot Organisatoren David Bourgoo, Philippe Van de Ryse en Filip Bourgoo bij een van de prachtige oldtimers.
De Zoute Grand Prix in Knokke-Heist maakt kans op de prestigieuze 'Historic Motoring Award', zowat de Oscar voor autowedstrijden met klassieke wagens. "Een enorme eer", zegt organisator Filip Bourgoo. Een van de blikvangers in de Grand Prix dit jaar is Tom Boonen.

Wie fan is van oldtimers of blitse bolides, moet van donderdag tot en zondag in Knokke-Heist zijn. De Zoute Grand Prix vormt in ons land het mekka voor autoliefhebbers en is ondertussen toe aan de negende editie. Doorheen de jaren slaagde de organisatie er in om de meest exclusieve wagens en merken naar de Grand Prix te lokken. Ook tal van bekende gezichten zijn er jaarlijks van de partij. Deze week zal dat niet anders zijn. Tom Boonen neemt zondag deel aan de Zoute GT Tour, de traditionele afsluiter van de Zoute Grand Prix. "We zijn bijzonder verheugd dat zo'n kampioen heeft toegezegd om mee te doen. Hij is een gepassioneerd autoliefhebber, in het bijzonder van sportieve wagens. Tijdens de Grand Prix zullen er daar meer dan genoeg van te zien zijn", zeggen organisatoren Filip Bourgoo en Philippe Van de Ryse. De oud-wereldkampioen wielrennen zal plaatsnemen achter het stuur van een Porsche 991 GT2 RS, een pijlsnelle 6-cilinder met een indrukwekkende 700 pk onder de motorkap.

F1-bolide van Senna

De vierdaagse biedt natuurlijk veel meer dan bekende koppen alleen. Op zaterdag en zondag zijn tijdens het 'Concours D'Elegance' exclusieve bolides te bewonderen op de terreinen van de Royal Zoute Golf. Een F1-bolide van Ayrton Senna en een BMW 507 uit 1957 van Elvis Presley zijn slechts enkele straffe voorbeelden. Eerder raakte al bekend dat de Rolls-Royce van bokslegende Muhammad Ali onder de hamer gaat tijdens de veiling vrijdagavond. Alle ingrediënten lijken dus aanwezig om er opnieuw een topeditie van te maken. "We zullen er alles aan doen om er een fantastische vierdaagse van te maken. Hopelijk met goed weer, maar dat heb je nooit in de hand", zegt Filip Bourgoo.

Twee routes

Voor de deelnemers aan de Zoute Rally, uitgegroeid tot dé oldtimerrally van de Lage Landen, is er dit jaar een kleine nieuwigheid. "We hebben beslist om twee routes uit te stippelen", duidt Bourgoo. "Zo zal er een route zijn voor zij die rustig van het landschap willen genieten én een andere voor chauffeurs die iets sneller willen rijden. Al blijft die snelheid voor de duidelijkheid steeds beperkt tot 45 kilometer per uur. Op die manier heb je ook minder auto's tegelijk op één parcours."

Geen grap

De organisatie pakt in de rand van de vierdaagse nog uit met opmerkelijk nieuws. De wedstrijd is namelijk genomineerd voor de 'Historic Motoring Awards'. "Eerlijk? Ik dacht eerst dat het een grap was", zegt Filip Bourgoo. "Het is een enorme eer en erkenning voor ons werk. We komen in een lijstje met de grootste en bekendste auto-events ter wereld." Op 25 oktober weet de organisatie of ze in de prijzen valt.


Meer info: www.zoutegrandprix.be.