Zo mooi is het Zwin vanuit de lucht: unieke beelden ingezet als wapen tegen leegstand in Knokke

Het Zwin en de zee vanuit de lucht.
Bart Hanot Het Zwin en de zee vanuit de lucht.
Fotograaf Bart Hanot kreeg als eerste toestemming om met een drone boven het Zwin te vliegen en biedt die beelden nu op een originele manier te koop aan. De gevel van een leegstaand nieuwbouwpand langs de Paul Parmentierlaan is ingericht als pop-upgalerie om zo het straatbeeld op te vrolijken en tegelijk zijn werk te verkopen. “Ik heb enorm veel geluk gehad dat ik toestemming kreeg om de foto’s te maken. Het is leuk dat ze op deze manier gebruikt kunnen worden”, aldus Hanot.

Toestemming krijgen om met een drone beelden te maken van een natuurreservaat: het klinkt eenvoudiger dan het is. Fotograaf Bart Hanot had zowel toestemming nodig van Het Zwin, het Agentschap Natuur en Bos, de gemeente Knokke-Heist én de politie. “Het is dan ook fantastisch dat ik uiteindelijk de beelden mocht maken”, zegt Hanot, die trots is op het resultaat. Om alles in goede banen te leiden, kreeg de fotograaf begeleiding van enkele lokale gidsen en herders. “De kans dat zo’n vergunning ooit nog wordt uitgedeeld, is zeer klein. Het was werkelijk uniek.”

Momenteel sieren de foto’s deze galerie in Knokke.
Benny Proot Momenteel sieren de foto’s deze galerie in Knokke.
Bart Hanot

Pop-upgalerie

De aanwezige dieren opschrikken door het lawaai, deed Bart Hanot van kunstcollectief 1, Aaronstreet niet. De drone vloog zo’n 90 meter hoog en maakte prachtige winterbeelden van het natuurpark. Een camera van vijftig megapixels legde alles vast. Hanot kon onder andere de bekende Schotse hooglanders fotograferen die er grazen. Ook de beelden van de kustlijn en grote ongerepte duinvlakten zijn indrukwekkend. Wie al een voorsmaakje wil zien van de foto’s, kan tegenwoordig best passeren langs de Paul Parmentierlaan. Daar is de gevel van een leegstaand nieuwbouwappartement ingericht als … pop-upgalerie met de foto’s van Hanot. “Pop up Gallerie Tides is een concept ontstaan uit de creatieve geest van Bjorn Christiaens van Salt Projects, in samenwerking met RR Interior”, verduidelijkt Hanot. “Het doel is om de buurt nog aangenamer te maken. Het is tegelijk een perfect voorbeeld van een creatieve manier om promotie te maken voor een pas opgeleverd commercieel pand.”

Bart Hanot

Tot 7.000 euro

De bewerkte beelden zullen uiteindelijk verkocht worden voor prijzen tussen de 3.500 en 7.000 euro. De normale prijs voor een werk van één vierkante meter of groter. De beelden zijn te koop in interieurzaak RR Interior en via 1, Aaronstreet zelf. Wie een uniek en ultrascherp beeld van het Zwin in de woonkamer of boven zijn bed wenst, zal dus wel stevig in de buidel moeten tasten.

Bart Hanot33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Zoveel geld voor die foto's die op niet veel trekken want er is niets om een foto van te trekken. Sorry hoor!

 • willy zachel

  schandalig duur

 • ronny cockuyt

  In de Lippenslaan is ook veel leegstand maar,je moet eens naar de huur prijzen van een zaak kijken. En die fotos kan je op veel plaatsen nemen,er zijn nog veel mooie groene plaatsen in Belgie hoor,waar je mooie luchtfotos kan maken. Onze kust is de lelijkste van europa,als je met een boot onze kust afvaart zie je enkel een betonnen muur,met hier en daar een klein stukje natuur. Je krijgt enkel zon op de zeedijk als het volop zomer is op vele plaatsen,alles in de schaduw van de appartementen.

 • Jos Hosteyn

  Zo mooi het Zwin is, zo verkracht, vernederd is de rest van onze kustlijn. Betonboeren die dankzij steekpenningen hun spuuglelijke gedrochten afleverden. Nederland heeft nog een maagdelijke kustlijn met respect voor fauna en flora. Eigenlijk kan onze kustlijn model staan voor het zwaar gebrek aan ruimtelijke ordening in Vlaanderen.

 • Ronny Cuypers

  Ga met je drone naar echt ongerepte streken in Schotland bvb. Zonder heel die papierwinkel veel mooiere natuur.