Zes kitesurfers gaan als eerste de hele kustlijn af surfen

Kitesurfers Frank, Thomas, Thomas, Michel, Tim en Michel (niet op de foto) zullen de kustlijn af surfen.
Foto JVRB Kitesurfers Frank, Thomas, Thomas, Michel, Tim en Michel (niet op de foto) zullen de kustlijn af surfen.
Zes kitesurfers willen nog deze maand de volledige Belgische kust af surfen. Dat werd nog nooit eerder gedaan door kitesurfers. Wel hebben een vijftal windsurfers in 1988 de tocht van De Panne tot Knokke volledig op hun surfplanken afgelegd. Wanneer ze precies vertrekken, hangt af van het weer.

De zes moedige kitesurfers zijn Frank Vanleenhove, Thomas Dewispelaere, Thomas Declerck, Michel Daschot, Tim Tevels en Michel Bonné.


"Bij westelijke windrichting starten we in De Panne, om aan te komen op Surfers Paradise in Knokke-Heist. Bij noordoostelijke wind wordt gestart in Knokke-Heist en komen we aan aan Sideshore Surfclub in de Panne", zegt Frank Vanleenhove. "Het is een hele onderneming, want naast de nodige toelatingen moeten ook de nodige verzekeringen, juiste uitrustingen en vooral zeewaardige begeleidingsboten en begeleidingswagens aan wal voorhanden zijn. In vogelvlucht betekent de tocht 60 kilometer, maar omdat die afstand nooit rechtlijnig afgelegd kan worden, zijn dat in de praktijk heel wat meer kilometers. De voorbije maanden werd alvast, soms onder barre omstandigheden, heel wat geoefend."

Goed doel

Met de tocht langs de kustlijn willen de kiters hun sport in de belangstelling brengen. Bovendien is er een goed doel aan verbonden. Iedereen kan hen sponsoren, met twee euro per zeemijl die ze afleggen. De opbrengst gaat naar vzw People 4 People.


De poging van de kitesurfers staat in mei gepland, maar de precieze datum is afhankelijk van de goede weersomstandigheden, met een windkracht tussen 4 en 7 Beaufort. (JVRB)