Windsurfen weer populair aan onze kust: “Extra lesgevers nodig, want vraag is amper bij te houden”

Frank Vanleenhove toont hoe het moet.
rv Frank Vanleenhove toont hoe het moet.
Windsurfen, de watersport die vooral in de jaren tachtig van vorige eeuw populair was, is aan een revival bezig. Dat merken ze niet het minst in Knokke-Heist, waar de bakermat van de Belgische surfcultuur ligt. “We kunnen de vraag amper bijhouden en zoeken lesgevers", zegt Frank Vanleenhove. 

Windsurfen lag in ons land aan de basis van de Belgische surfcultuur. In ons land kan je intussen ook golf- en kitesurfen. De sport ontstond in Hawaii en won vanaf midden de jaren 70 aan populariteit in Europa. Surfen werd intussen erkend als olympische discipline en dat brengt hogere verwachtingen met zich mee. “Er worden nu torenhoge golven gereden, en met een speciaal uitgekiende set staat het wereldsnelheidsrecord momenteel op maar liefst 98,65 km per uur”, zegt windsurfpionier Frank Vanleenhove van Surfers Paradise in Knokke. 

Surfhype

Hotel La Réserve kocht in 1975 als allereerste windsurfplanken om op het Zegemeer te oefenen. “Als jonge snaak ervaarde ik mijn eerste meters. Al snel begon ik ook les te geven. Honderden mensen heb ik leren surfen, onder wie ook burgemeester Leopold Lippens, De Casino-familie Nellens, oud-minister Marc Verwilghen en Amerikaans kunstenaar Keith Haring. Op het hoogtepunt van de surfhype was er in de Lentelaan in Duinbergen één van de beste shops van België , waar ik werkte als jobstudent en waar we in één weekend wel 40 planken met toebehoren verkochten. Toen kwamen de mensen met de ganse familie hun keuze maken en kostte een uitrusting ongeveer 30.000 Belgische frank. De helft van de auto’s in Knokke-Heist reed toen met een plank op het dak.”

Op het hoogtepunt van de surfhype reed de helft van de auto’s in Knokke-Heist reed met een surfplank op het dak

Frank Vanleenhove

De populariteit van de sport daalde toen de sport een negatief imago kreeg door waaghalzen die het te bont maakten. “Enkele surfers deinsden er niet voor terug om bij stormachtig weer metershoge jumps met salto’s te maken. Mensen vergaten dat daar jarenlange training aan voorafgaat. Bovendien waren er vanaf dan alleen nog windsurfers te zien wanneer het geen weer was om een hond door te jagen.

Comeback

Dat de sport nu toch een comeback lijkt te maken, maakt Frank gelukkig. “De groeiende interesse voor lessen en kampen is bijzonder opvallend. Wij zijn altijd in die revival blijven geloven en hebben geïnvesteerd in de aankoop van materiaal. Deze zomer zijn er veel kandidaten om ons tweedehandsmateriaal over te kopen en dat voor het eerst sinds een lange tijd. Op het Duinenwatermeer aan Lakeside Paradise is het ideaal om de eerste stappen op de plank te zetten, terwijl je nadien op gespecialiseerd materiaal aan de slag kan op Surfers Paradise. Daar hebben we een Goya-windsurfcenter met alle mogelijke boards en zeilen. Ook de wetsuits en harnassen zijn voorhanden, en je setje ligt klaar om meteen de Noordzee op te gaan.”

Voor de lessen en workshops zoeken ze bij Surfers Paradise nog naar instructeurs. “Het is zowaar zoeken naar goede en gediplomeerde instructeurs om aan de vraag te kunnen voldoen, want na het dipje van de laatste jaren zijn er natuurlijk geen op overschot.” Wie interesse heeft, kan contact opnemen per telefoon op het nummer 050/ 61.59.60, of mailen naar info@surfersparadise.be. Surfers Paradise is gelegen op het strand van Knokke-Heist en is te bereiken via de Appelzakstraat, 

Een foto uit de oude doos: leren surfen op het Zegemeer.
rv Een foto uit de oude doos: leren surfen op het Zegemeer.
Een nieuwe generatie windsurfers leert momenteel de kneepjes van het vak.
rv Een nieuwe generatie windsurfers leert momenteel de kneepjes van het vak.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.