Welkom op luchthaven voor vogels

ZWIN NATUUR PARK OPENT VANAF 10 JUNI NIEUW BEZOEKERSCENTRUM

Op een bord zoals in een luchthaven kan je zien wanneer de trekvogels vertrekken.
Benny Proot Op een bord zoals in een luchthaven kan je zien wanneer de trekvogels vertrekken.
KNOKKE-HEIST - Een 'luchthaven voor vogels': zo is het nieuwe Zwin Natuur Park opgevat, waarbij je als bezoeker zelf kan inchecken. Je volgt tijdens een interactieve tentoonstelling het leven van een van de bewoners van het park, zoals de ooievaar. In een simulator kan je zelfs testen hoe snel je zou vliegen als een vogel. Vanaf vrijdag 10 juni is het grote publiek welkom.

De vernieuwing van het Zwin had heel wat voeten in de aarde. Pas in 2006 werden de plannen concreet toen de provincie het aftandse vogelpark overkocht van de Compagnie Het Zoute. Tegelijk kocht het Vlaamse Agentschap Natuur & Bos (ANB) de Zwinvlakte zelf. In 2014 startte dan eindelijk de bouw van het bezoekerscentrum. De kostprijs van het geheel bedraagt 24 miljoen euro.

Benny Proot

Paspoort

"Het Zwin moet dé natuurattractie aan de kust worden. We hebben dan ook fors wat geld uitgetrokken en zelf 20 miljoen euro geïnvesteerd", zegt gedupteerde voor natuur Guido Decorte. De overige 4 miljoen euro is betaald door Vlaanderen, de EU en de gemeente Knokke-Heist. Het nieuwe Zwin is opgevat als een 'luchthaven voor vogels'. Elke bezoeker van het natuurpark krijgt een paspoort met chip. Bij het inscannen kiest de computer dan een van de tien Zwinvogels, zoals de lepelaar, ooievaar, grutto of bergeend. Doorheen de hele tentoonstelling volg je dan het leven van die specifieke vogel. Voor de expositie is gebruik gemaakt van de modernste technieken. Zo kan je er via een simulator testen hoe snel je zou vliegen als een vogel.

Altijd al eens willen vliegen zoals een vogel? Dat kan in de simulator.
Benny Proot Altijd al eens willen vliegen zoals een vogel? Dat kan in de simulator.

Filmzaal

Boven de expositie is er een uitkijktoren met een imposant zicht van het Zwin tot de Noordzee. Verder vind je een polyvalente ruimte, een filmzaal, bistro en shops. Naast het bezoekerscentrum ligt dan het natuureducatiecentrum voor scholen. "We willen meer zijn dan een bezoekerscentrum. De polyvalente ruimte, klassen of filmzaal kunnen ook voor boekvoorstellingen of teambuilding gebruikt worden", zegt gedupteerde Guido Decorte.

Benny Proot

Ooievaarsjongen

De vogels zelf bewonderen, kan via zeven kijkhutten die in de plaats kwamen van de vroegere vogelkooien. Zo kijk je er binnen in de ooievaarsnesten. Momenteel zitten er zestien ooievaarsjongen. Over de Zwinvlakte turen, kan voortaan in het nieuwe kijkcentrum in de Zwindijk. Vanuit de verwarmde ruimte kan je droog en uit de wind eindeloos staren naar de pracht van het Zwin.

Vanuit de kijktoren kan je in de nesten van de ooievaars kijken. Zo zie je ook de jongen (rechts).
Benny Proot Vanuit de kijktoren kan je in de nesten van de ooievaars kijken. Zo zie je ook de jongen (rechts).

Slecht weer

Met de nakende opening van het natuurpark zijn de veranderingen in het Zwin nog niet ten einde. Nog tot 2019 gebeuren er werken om de Zwinvlakte uit te breiden. "De natuurwaarde van het Zwin is al sterk toegenomen sinds we begonnen zijn met herstelwerken in 2006. Zo is het aantal boomkikkers al gestegen van 45 naar 600. En op het broedeiland zijn heel wat broedvogels teruggekomen", zegt Tom Embo van ANB. "Dit is een natuurpark geworden zoals je het nergens vindt in Europa. Met goed of slecht weer, er is hier altijd iets te beleven."


Een ticket kost 12 euro ter plaatse en 10 euro online. Kinderen tussen 6 en 17 jaar betalen 5 euro.