Wegen naar luxebraderie geblokkeerd voor terreur

POLITIE NEEMT NA NICE GEEN RISICO'S OP NACHT VAN HET ZOUTE

De opbouw van de catwalk voor de Nacht van het Zoute.
Benny Proot De opbouw van de catwalk voor de Nacht van het Zoute.
De Nacht van het Zoute, de meest luxueuze braderie van het land, ontsnapt niet aan veiligheidsmaatregelen omwille van de terreurdreiging. Zo blokkeert de politie - met de aanslag in Nice nog vers in het geheugen - verscheidene toegangswegen voor gemotoriseerd verkeer.

Bij de jaarlijkse hoogmis van 'zien en gezien worden' in het chique Knokke-Zoute, vanavond vanaf 17 uur, mag je je verwachten aan een braderie met groot glamourgehalte: bubbels, modeshows en expo's in kunstgalerieën. De handelszaken blijven de hele avond open en voorzien extra verwennerijen voor hun klanten. Veel volk wordt verwacht in en rond de Kustlaan. Dat is een kwetsbare locatie, met de aanslag in Nice in het achterhoofd.


"Er zullen heel wat extra veiligheidsmaatregelen genomen worden", bevestigt woordvoerster Isolde Van Eenooghe van de lokale politie. Welke maatregelen dat precies zijn, kon de politie voor ieders veiligheid niet kwijt. Wel komen er met zekerheid blokkades aan de toegangswegen van de Nacht van het Zoute. "Op deze manier willen we absoluut verhinderen dat er gemotoriseerd verkeer tussen de bezoekers kan terecht komen. De veiligheid van de wandelaars en fietsers is een absolute prioritet", verklaart Isolde Van Eenooghe.

Rond een feesttent zijn al enkele beschermende blokken gezet. Ook op de toegangswegen naar de braderie komen er verscheidene blokkades.
Benny Proot Rond een feesttent zijn al enkele beschermende blokken gezet. Ook op de toegangswegen naar de braderie komen er verscheidene blokkades.

Security

De handelaars in het Zoute willen het feest niet laten vergallen door de terreurdreiging. "De zone wordt eigenlijk elk jaar afgesloten voor auto's. We zorgen ook altijd zelf voor eigen security", zegt Christophe D'haeseleer, eigenaar van boetiek Marie-Claire. De grote openluchtmodeshow van Marie Claire op het Albertplein is steevast het kloppende hart van het feestgebeuren. "Het is nu toch al het 15de jaar op rij dat we de modeshow doen. De Nacht is het hoogtepunt van het jaar voor ons. We doen een groot defilé om de nieuwe wintermode te tonen. We zetten daarvoor 30 modellen in, onder wie Joke van de Velde. Na het defilé is er een party voor vips. We verwachten toch 4.000 à 5.000 mensen voor ons evenement."

Kleinere schaal

Sinds enkele jaren is de Nacht naar haar essentie gegaan en vindt het evenement op iets kleinere schaal dan vroeger plaats. "Er wordt veel volk verwacht, maar we gaan bewust niet voor een supergroot evenement. Het is niet de bedoeling om heel België naar het Zoute te brengen", zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele. "De essentie is dat de lokale handelaars hun cliënten willen bedanken en verwennen met drinks, etentjes, recepties, enzovoort. De Nacht van het Zoute blijft een belangrijk moment in de piek van het zomerseizoen. Nu zijn de tweedeverblijvers in het grootste aantal aanwezig."

Alcohol

Wegdromen bij luxe kan uiteraard nog altijd op de Nacht. Zo stelt automerk Lexus er in een lounge op de Zeedijk de nieuwe luxecoupé LC voor in Belgische avant-première.


Wie van plan was om rijkelijk van de bubbels te genieten, is trouwens gewaarschuwd. Hoewel er geen extra alcoholcontroles worden ingelegd, is de politie ook vanavond nooit veraf. "Iedereen kan op elk moment gecontroleerd worden. Onze mobiele controles zijn overal", laat politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe weten.