Vrienden krijgen tot 20 maanden cel voor brandstichting om verzekeringsmaatschappij op te lichten

De mannen werden gestraft in de rechtbank van Brugge.
JHM De mannen werden gestraft in de rechtbank van Brugge.
Twee vrienden uit Knokke-Heist hebben celstraffen tot 20 maanden gekregen voor brandstichting en het oplichten van de verzekeringsmaatschappij. T.V. (50) en J.D. (51) staken vorig jaar een wagen in brand. Ze wilden naar eigen zeggen het geld van de brandverzekering opstrijken om hun vriendin te helpen.

De lokale politie Damme/Knokke-Heist werd op 15 november vorig jaar kort voor middernacht opgeroepen voor een autobrand langs de Retranchemenstraat in Knokke. Een Volkswagen Caravelle stond er op een akker in lichterlaaie en brandde uiteindelijk volledig uit. Een deskundige van het parket stelde vast dat het vuur aangestoken werd. “In het akkerveld lag een bruine vlek die naar benzine rook”, vertelde de procureur. “De eigenares van de wagen, een vrouw uit Zelzate, bleek de vriendin van de eerste beklaagde.” 

Verzekering

T.V. (50) woonde in Knokke en verklaarde dat hij de Volkswagen Caravelle de avond van de brand rond 19 uur had geparkeerd in de Kardinaal Mercierstraat. Tijdens z’n verhoor op 17 november ontdekten de speurders echter tegenstrijdigheden in z’n verhaal. Verder onderzoek van camerabeelden maakte duidelijk dat de Volkswagen die avond even na 23 uur was vertrokken, gevolgd door een Ford Focus. Die laatste wagen was eigendom van J.D. (51). De man gaf uiteindelijk toe dat hij z’n vriend te hulp was geschoten om de Volkswagen in brand te steken. 

T.V. wilde naar eigen zeggen het geld van de brandverzekering opstrijken om z’n vriendin te helpen. “Zij zat in financiële problemen en vertelde me meermaals dat ze het leven niet meer zag zitten”, verklaarde de man tijdens de zitting. “Ik zag geen andere uitweg meer.” Zowel T.V. als J.D. werden in het verleden al veroordeeld voor oplichtingsmisdrijven. Die laatste kreeg maandagmorgen een effectieve celstraf van 20 maanden. Zijn kompaan werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.