Vernieuwd Zwin opent in juni

NATUURGEBIED HOOPT OP MINSTENS 200.000 BEZOEKERS PER JAAR

Vanop de uitkijktoren heb je een prachtig zicht op het natuurgebied.
Benny Proot Vanop de uitkijktoren heb je een prachtig zicht op het natuurgebied.
Het vernieuwde Zwin heet in juni 2016 de eerste bezoekers welkom. Het aftandse vogelpark heeft intussen plaatsgeruimd voor een modern bezoekerscentrum, waarvan de inrichting weldra start. "We mikken in eerste instantie op 200.000 bezoekers per jaar", zegt gedeputeerde Guido Decorte.

"We willen dat het Zwin dé toplocatie aan de kust wordt." Gedeputeerde voor milieu Guido Decorte (CD&V) legt de lat hoog voor het vernieuwde natuurgebied. In de topjaren lokte het natuurreservaat nog 250.000 bezoekers per jaar, maar dat verminderde de voorbije jaren naar slechts 100.000. Twee blikvangers moeten de revival inzetten. Dat zijn het bezoekerscentrum op de plaats van de vroegere parking, en het kijkcentrum in de Zwindijk zelf. Daarnaast is er nog een gebouw waar alles rond milieu- en natuureducatie zal samengebracht worden, met een laboklas, een knutselklas en een kookklas voor bezoekende scholen en groepen. "Het bezoekerscentrum is opgevat naar het model van een Zeeuwse schuur, vandaar de donkere kleuren. Het moet de plek zijn waar alles rond natuur en recreatie in het Zwin wordt verzameld", zegt Decorte. "Het krijgt een Zwinshop, een cafetaria, overdekte picknickplaatsen en polyvalente ruimtes voor vergaderingen. Aan het bezoekerscentrum is ook een uitkijktoren neergepoot, die een uitzicht geeft over het park. De cafetaria en uitkijktoren zijn door iedereen te bezoeken. Het is de bedoeling dat mensen op fiets- of wandeltocht hier ook even halt houden." In het bezoekerscentrum komt verder een vaste tentoonstelling over het leven van trekvogels. Die expositie zal nu ingericht worden door dezelfde ontwerpers van het In Flanders Fields Museum in Ieper.

Een kijkhut op het domein.
Benny Proot Een kijkhut op het domein.

Uitkijkposten

Een andere topper van het nieuwe Zwin wordt ongetwijfeld het kijkcentrum in de Zwindijk. Die werd neergezet door Agentschap Natuur en Bos (ANB). In alle weersomstandigheden kan je je er vergapen aan de schoonheid van de Zwinvlakte. "Dit is de tweede fase in de grote veranderingen in het Zwin. Eerst was er natuurherstel in de Zwinduinen. Nu is er de uitbouw van het natuurpark. De komende jaren volgt nog de uitbreiding van de Zwinvlakte. De kijkdijk en het bezoekerspark zullen één geheel vormen. Er komen nog 10 andere uitkijkposten op de dijken", zegt Hannah Van Nieuwenhuyse, projectleider bij ANB.

Het bezoekerscentrum aan de buitenkant.
Benny Proot Het bezoekerscentrum aan de buitenkant.

24 miljoen euro

De vernieuwing van het Zwin kost zo'n 24 miljoen euro. Daarvan wordt het grootste deel door de provincie betaald, namelijk 19,2 miljoen. ANB betaalt 1,3 miljoen voor de kijkdijk en dan komt er nog ruim 3 miljoen van andere subsidies. "Het is een gigantisch project waar we fier op zijn. We mikken in eerste instantie op 200.000 bezoekers per jaar. We gaan ons best doen om het aantal bezoekers verder op te bouwen", aldus Guido Decorte.