Valse medewerkers van Microsoft maken zeven slachtoffers in twee weken in Knokke: “Reageer nooit op verdachte telefoontjes”

EPA
De lokale politie Damme/Knokke-Heist waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. 

“De voorbije twee weken deden al zeven inwoners aangifte omdat ze honderden euro’s verloren door de Microsoft scam,” zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Vermoedelijk ligt het aantal nog hoger, maar doen veel slachtoffers geen aangifte. Onder de slachtoffers zijn zowel jonge als oudere personen.” Het politieteam ontving ook verschillende meldingen van inwoners die zijn opgebeld door de bende, maar meteen de verbinding verbraken.

Hoe gaan ze te werk

Een valse Microsoft-medewerker belt je op om samen een dringende veiligheidsupdate op je computer uit te voeren. Vaak spreekt de persoon gebrekkig Engels. De oplichter vraagt je om je computer op te starten en te surfen naar een website. Daar moet je een applicatie downloaden, waardoor de medewerker je computer kan overnemen. Het gesprek eindigt meestal met de vraag om te betalen voor de dienstverlening. Na het invullen van je bankgegevens verdwijnen verschillende bedragen van je rekening.

Preventieve tips

Het politieteam roept op om nooit in te gaan op dit soort telefoontjes. Met deze tips laat je je niet vangen door de oplichters:

• Microsoft zal je nooit opbellen om problemen te melden,

• de technische ondersteuning van Microsoft zal nooit telefonisch vragen om betalingen uit te voeren,

• Microsoft zal nooit vragen om diensten te betalen met Bitcoins of prepaidkaarten,

• waarschuwingsberichten van Microsoft bevatten nooit een telefoonnummer,

• ga niet in op het voorstel om stoftware te installeren waarmee je computer kan overgenomen worden.

Toch slachtoffer?

Ben je toch het slachtoffer geworden van deze oplichters? Verzamel zoveel mogelijk gegevens (naam en firma van de oplichter, telefoonnumer, taal/accent, handelingen en gebruikte programma’s op de computer, eventuele overgemaakte gegevens …) en doe aangifte in het politiecentrum in de Van Steenestraat 10 in Knokke-Heist. Vergeet ook je bank niet op de hoogte te brengen. Misschien kan de bank de overschrijvingen nog blokkeren.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucian Voinea

  deze scam is sinds de jaren '90 aan de gang, en vandaag nog altijd veel mensen kennen niks van technologies... kent ge het niet, blijft dan bij pen en papier eeee

 • Griet Maes

  Ik woon in een een heel andere regio dan Knokke-Heist, maar heb in de herfstvakantie ook nog telefoon gekregen van hen. Ik snap niet dat daar nog mensen intrappen, zeker jonge mensen niet? Ik heb gezegd dat ik de politie ging inlichten over poging tot oplichting en heb opgelegd.

 • Peter Janssen

  Hoe is het toch mogelijk dat domme mensen hier nóg steeds intrappen na JAREN van waarschuwingen, zowel voor telefonisch als email als whatsapp oplichting???? En dan nog door criminelen in gebrekkig engels, hoe achterlijk ben je dan, eigen schuld, dikke bult.

 • walther truyens

  Ja , ik heb ook een tel gehad van microsoft , en ze doen heel gluiperig , beweren dat er virussen zitten op de computer , dat ze gaan bewijzen dat ze van microsoft zijn , en aan de achtergrond te horen is er een call center bezig . Maar ik kan de mensen alleen maar zeggen betrouwen is goed niet vertrouwen is beter . Zorg dat je een back up hebt zodat als er problemen zijn dat je alles kan terugzetten . Het is allemaal geld en werk natuurlijk maar het loont .