Sluipwegen tussen Knokke en Nederland gaan dicht met betonblokken: “Tijd van waarschuwen is voorbij, vanaf nu zullen we meteen verbaliseren”

Aan grensovergangen in Knokke zijn betonblokken geplaatst.
Rv Aan grensovergangen in Knokke zijn betonblokken geplaatst.
De grensovergangen tussen Nederland en Knokke-Heist gaan volledig dicht. De politie en de gemeente plaatsen betonblokken op de kleine sluipwegen. Op de grote toegangswegen zullen politiepatrouilles controles blijven houden. Ook in de bossen zal strenger gecontroleerd worden. “De tijd van waarschuwen is voorbij. Vanaf nu zullen we meteen verbaliseren", zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. 

De voorbije dagen stelde de politie al 42 processen-verbaal op voor samenscholingen en toeristen die naar Knokke-Heist afzakten zonder geldige reden. De komende tijd worden die controles verdergezet. De grens oversteken, zal vanaf nu sowieso moeilijker worden. De sluipwegen tussen de kustgemeente en Nederland worden volledig afgezet met betonblokken. 

Wie niet in Knokke moet zijn, krijgt een pv.
Mathias Mariën Wie niet in Knokke moet zijn, krijgt een pv.

“Op die manier willen we mensen tegenhouden die de vaste controles willen ontwijken via kleinere wegen", duidt politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe. 

Ook in het Ryckeveldebos zal gecontroleerd worden.
Mathias Mariën Ook in het Ryckeveldebos zal gecontroleerd worden.

Mobiele camera’s

Terwijl het dit weekend vaak nog bij een waarschuwing bleef, zal er nu meteen worden geverbaliseerd. “Met onze mobiele camera’s zullen we bovendien controleren of de betonblokken op een of andere manier niet worden omzeild", aldus Van Eenooghe. “De boodschap moet duidelijk zijn: zonder geldige reden kom je er niet door.” 

Aan de grote wegen richting grens - zoals de Sluisstraat - worden geen blokkades opgesteld, maar blijft het bij vaste patrouilles. Ook zij zullen evenwel wel streng optreden. Verder worden op andere invalswegen richting Knokke, zoals de afrit van de A11 of de Heistlaan, mobiele controles opgesteld. “De maatregelen blijven voor onbepaalde duur van kracht”, zegt de woordvoerster. 

Aan de grensovergangen tussen Knokke en Nederland controleert de politie sowieso al, maar er worden nu ook betonblokken geplaatst.
Mathias Mariën Aan de grensovergangen tussen Knokke en Nederland controleert de politie sowieso al, maar er worden nu ook betonblokken geplaatst.

Controles in Ryckeveldebos

Opvallend: behalve aan de invalswegen en aan de kust zelf zal de politiezone Damme/Knokke-Heist ook patrouilles inzetten in het Ryckeveldebos, op de grens van Sijsele en Brugge. Het voorbije weekend kreeg de politie diverse meldingen binnen over een volle parking of over mensen die samentroepten in de hondenloopweide of gewoon in het bos zelf. “Het is nu eenmaal verboden. We zullen ook daar streng optreden en mensen huiswaarts sturen", aldus Isolde Van Eenooghe. 

Ook in het Ryckeveldebos zal gecontroleerd worden.
Mathias Mariën Ook in het Ryckeveldebos zal gecontroleerd worden.