Resultaat controles: 18 procent rijdt te snel

POLITIE BLIJFT AANWEZIG OP PROBLEEMPUNTEN EN ZET IN OP SENSIBILISATIE

De politie controleert enkele voertuigen.
Foto Mathias Mariën De politie controleert enkele voertuigen.
Op het grondgebied Damme/Knokke-Heist reed in september 18 procent van de gecontroleerde voertuigen te snel. Het voorbije jaar schommelde het percentage steevast rond de 15 procent. Daarmee scoort de politiezone opvallend 'goed'. "Deze cijfers bewijzen dat onze acties werken", zegt politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe.

Wie de Facebookpagina van de politiezone Damme/Knokke-Heist volgt, weet dat er op het grondgebied sterk wordt ingezet op snelheidscontroles. Dagelijks wordt één van de locaties vrijgegeven met een humoristische post. Zo is de 'flitsmeeuw' al een bekend fenomeen in de zone. En tóch stelt de politie dagelijks vast dat er op het grondgebied vaak veel te snel wordt gereden. Om een simpel voorbeeld te geven: in september werden 3.497 bestuurders geflitst. Omgerekend komt dat neer op 18 procent. Confronterende cijfers, die opvallend genoeg geen uitzondering zijn in Damme/Knokke-Heist. Het voorbije jaar schommelde het aantal gevatte bestuurders steevast rond de 15 procent, met pieken tot 20 procent.

Gerichte controles

"Natuurlijk zijn het hoge én confronterende cijfers", beseft politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe. "Maar of dat betekent dat bestuurders simpelweg veel sneller rijden eenmaal ze Damme of Knokke-Heist binnenrijden? Neen, dat denken we niet." Nochtans leert een terugblik op de voorbije maanden dat er wel degelijk hard wordt gereden op het grondgebied. Enkele voorbeelden: in mei reed 19 procent te snel, in april 14 procent en precies een jaar geleden in november was dat 15 procent. Daarbij werden ook hele hoge snelheden gemeten tot 185 per uur in een zone 90. Volgens de politie heeft veel te maken met de verschillende én specifieke controles die de zone uitvoert. "Ons politieteam selecteert de flitslocaties op basis van ongevallencijfers, informatie van snelheidsinformatieborden en eerdere verkeerscontroles", verduidelijkt Isolde Van Eenooghe. "Locaties waar een verhoogd veiligheidsrisico is voor fietsers en voetgangers krijgen voorrang." Bij de politiezone bekijken ze het dan ook van de positieve kant. "Onze gerichte acties leveren resultaat op."


In de nabije toekomst zal het aantal controles allesbehalve teruggeschroefd worden. Verder hopen ze vooral dat ze met hun blijvende acties de hardleerse bestuurders kunnen sensibiliseren. Tijdens de nationale flitsmarathon is bijvoorbeeld gebleken dat chauffeurs op precies dezelfde locaties veel minder snel reden dan tijdens een doordeweekse dag. Eenmaal ze wéten dat er controles zijn, gaan ze automatisch voorzichtiger rijden. "Hopelijk gebeurt dat in onze zone ook. We blijven alvast inzetten op dagelijkse controles", besluit Isolde Van Eenooghe. Inwoners kunnen gevaarlijke verkeerssituaties zelf steeds melden via PZ.DKH.Verkeer@police.belgium.eu.