Polderboeren geven strijd tegen uitbreiding Zwin op

Een bewerkte luchtfoto van het Zwin. Het gebied dat lichtblauw is gearceerd, komt bij het natuurgebied. De donkerblauwe lijnen vormen de toekomstige grens van het Zwin.
JVRB Een bewerkte luchtfoto van het Zwin. Het gebied dat lichtblauw is gearceerd, komt bij het natuurgebied. De donkerblauwe lijnen vormen de toekomstige grens van het Zwin.
De polderboeren leggen zich neer bij de uitbreiding van het Zwin, maar niet van harte. De landbouwers uit de omgeving hebben jaren gevochten tegen het uitbreidingsproject, maar staken nu de strijd. Al blijven ze de uitbreiding een slechte zaak vinden omdat de landbouwgronden kunnen verzilten.

Op 15 maart start de grootschalige uitbreiding van het Knokse natuurgebied het Zwin. Er komt 120 hectare bij. Het is het grootste natuurproject in de provincie ooit en de voorbereiding duurde meer dan 10 jaar. Niet het minst omdat de boeren fel gekant waren tegen de uitbreiding omdat daarvoor een groot stuk vruchtbare poldergrond wordt opgeofferd. Ze verenigden zich in de Associatie Polderboeren Knokke-Heist om het project tegen te gaan, maar leggen zich er nu bij nee. "Het was tekenen of anders onteigening. De mensen hebben uiteindelijk gekozen voor zekerheid. Al blijven we bij ons standpunt dat de ontpoldering een slechte zaak is", zegt Jan Vandepitte, voorzitter van de Associatie.

Verzilting

"Enkele oudere boeren hebben verkocht en zijn gestopt, de anderen hebben ruilgronden gekregen. We vrezen nu vooral voor verzilting van de overblijvende landbouwgrond. Straks gaan we immers boeren tot tegen de zee. Ze doen wel een poging om verzilting tegen te gaan, maar onvoldoende. Planten die te veel zout krijgen, stoppen met groeien. In zout water kunnen alleen vissen leven."


De Vlaamse overheid verzekert dat ze de verzilting zullen tegengaan. Hiervoor zal er in het zuidwesten van de nieuwe Zwindijk een gloednieuw en visvriendelijk pompgemaal komen. Via een grachtenstelsel rond het uitgebreide gebied zou zout water uit de omliggende landbouwgebieden moeten blijven.


"We zijn ervan overtuigd dat de maatregelen de verzilting tegengaan. We blijven ondertussen alles monitoren en hebben al de huidige situatie gemeten om te kunnen vergelijken", zegt projectcoördinator Hannah Van Nieuwenhuyse. "De werken duren drie jaar. Dit jaar focussen we ons nog op de bestaande Zwinvlakte. Daar wordt de zwingeul uitgebreid en dieper gemaakt. In de Willem-Leopoldpolder starten voorbereidende werken. Vanaf 2017 wordt er dan gegraven voor de uitbreiding."