Opgepast, kompaskwallenseizoen komt eraan: “Vervelendste kwallensoort in onze wateren”

Een kompaskwal.
knokke-heist.be Een kompaskwal.
Het gemeentebestuur van Knokke-Heist waarschuwt voor de kompaskwal, die binnenkort zijn opwachting maakt aan de Belgische Oostkust. De kompaskwal is een erg vervelende kwallensoort: contact met de tentakels kan erg pijnlijk zijn.

“Momenteel zwemmen vooral de blauwe haarkwal en de oorkwal rond aan de Belgische Oostkust. De eerste soort veroorzaakt een branderig gevoel, vergelijkbaar met het gevoel bij aanraking met een brandnetel. De oorkwal netelt in principe niet", laat de gemeente weten. 

Maar nu komt het kompaskwallenseizoen er dus aan. Die soort is te herkennen aan een bruine hoedrand en (vaak) 16 bruine strepen op de hoed. “De kompaskwal is de vervelendste kwallensoort in Belgische wateren, omdat contact met de tentakels erg pijnlijk kan zijn”, waarschuwen ze. Een aanraking met het dier veroorzaakt een branderig gevoel, jeuk en strepen op de huid. Er kunnen ook kleine blaasjes op de huid komen. De huidletsels verdwijnen normaal gezien na een paar uur.

Wie door een kompaskwal gestoken wordt, dompelt het lichaamsdeel best zeker 30 seconden lang onder in azijn, om de aangetaste zone daarna te ontsmetten. Als de pijn aanhoudt of de zone tekenen vertoont van een ernstige ontsteking, raadpleegt men best een arts.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.