Ook dit is Knokke: 1 op de 4 kinderen wordt geboren in kansarm gezin. Oostende en Blankenberge scoren nóg slechter

Illustratiebeeld
BELGA Illustratiebeeld
Voor het derde jaar op rij is de kansarmoede in Knokke-Heist gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. Eén op de vier kinderen is er vorig jaar geboren in een kansarm gezin. In vergelijking met 2015 is dat een verdubbeling. Niet meteen wat je verwacht van Knokke-Heist. De vergrijzing en instroom van inwoners uit voormalige Oostbloklanden hebben daar veel mee te maken. 

De uitstroom van jongeren uit Knokke-Heist is al enige tijd aan de gang. Minder jonge gezinnen betekent automatisch minder kindjes die geboren worden. Van zij die wél geboren worden in de badplaats, is er een groot aantal ouders met een lagere opleiding en bijgevolg een lager inkomen, waardoor de kans op kansarmoede stijgt. Vorig jaar werd één op de vier kinderen geboren in een kansarm gezin, een fikse stijging. Knokke-Heist is overigens niet de ‘koploper’ aan de kust. In Oostende en Blankenberge bijvoorbeeld ligt dat aantal hoger, maar daar is het percentage in dalende lijn of blijft het gelijk. Al zijn de cijfers daar wel onthutsend: in Oostende groeit 34 procent van de kinderen op in kansarmoede. In Blankenberge is dat 32 procent. 

Archiefbeeld van de sociale kruidenier ‘t Schap bij de opening in 2014.
Benny Proot Archiefbeeld van de sociale kruidenier ‘t Schap bij de opening in 2014.

Sociale kruidenier ‘t Schap

In Knokke-Heist blijven ze alvast niet bij de pakken zitten. Zo startten ze enkele jaren geleden al een nieuw project met de sociale kruidenier ‘t Schap die sinds begin dit jaar langs de Vrièrestraat is gevestigd. Bij de sociale kruidenier krijgen mensen met een laag inkomen er een gevarieerd aanbod van voedingsmiddelen en andere producten. In De Living zijn alle ouders er welkom voor een fijne babbel, een luisterend oor en ontspannende voormiddag. Samen met alle bezoekers, medewerkers, vrijwilligers, lokale handelaars en serviceclubs, hopen het gemeentebestuur en het Sociaal Huis deze dienstverlening verder te kunnen uitbouwen. In de toekomst zullen ook andere sociale doeleinden een plaatsje krijgen in ’t Schap.  Daar zijn dan ook mensen van Kind en Gezin aanwezig die de nodige informatie geven. Voor de kinderen zijn er bijvoorbeeld ook huiswerkklasjes. Verder zet het gemeentebestuur ook steeds meer in op betaalbaar wonen voor jonge gezinnen zodat zij in Knokke-Heist blijven. 

Ter vergelijking: in West-Vlaanderen wordt 13 procent van de kinderen geboren in een kansarm gezin, ook dat is een stijging. 

Sociale kruidenier 't Schap.
rv Sociale kruidenier 't Schap.
Uitleg waarom er amper een verband is tussen de cijfers van Kind en Gezin en het lokaal beleid.
DM Uitleg waarom er amper een verband is tussen de cijfers van Kind en Gezin en het lokaal beleid.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fernand Obreno

  Gemeentebestuur zet zich in voor "Betaalbaar wonen voor jongeren" ...waar is dat ??? De meeste verkavelingen worden sinds jaar en dag verkocht aan rijke buitenlanders..

 • peg waelput

  Hoogopgeleid of laagopgeleid maakt volgens mij geen verschil als men wil werken kan je werken en je kind uit de armoede helpen het is de levenstijl van sommige ouders!

 • lutgart Van Callenberghe

  Laat het geweten zijn, voor sommige marginale gezinnen is blijkbaar kindergeld de hoofd inkomsten , ze hebben er nog plezier in ook. Men zou wel misschien medisch kunnen ingrijpen bvb na het 5e kind een knipje. Meestal krijgen deze kinderen ook geen echte kans om uit die cirkel te geraken Bij ons loopt hier ook zo een dame haar 11e is nu op komst is dat nog normaal? Ik heb 2 kinderen gehad en wees zeker dat is al een grote taak, en dan wel nog gaan voltijds werken ook.

 • edwin Lauwereins

  Er komen zich ook meer en meer armen vestigen in Vlaanderen, ons sociaal systeem wordt gewoon leeggezogen. Er is nochtans werk genoeg.

 • Roger Vanopstal

  De discriminatie van laagopgeleiden is altijd al een feit geweest. Nu verergert de situatie 1) omdat die jobs naar China & Co geëxporteerd werden 2) omdat er massaal laaggeschoolden geïmporteerd worden. Trump probeert zich daartegen te weren, maar wordt daarvoor gehoond. Begrijpe wie kan.