Ooievaarsjongen in Zwin worden op 5 juni geringd

Deze ooievaar zit nog nietsvermoedend met haar jong in haar nest.
Benny Proot Deze ooievaar zit nog nietsvermoedend met haar jong in haar nest.
Op woensdag 5 juni worden de ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist geringd. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Dit jaar zijn er dertien bezette ooievaarsnesten geteld in het park. Ongeveer de helft bevindt zich op paalnesten, de overige zijn grote takkenplatforms in bomen. In enkele nesten zijn de jongen te zien en kon vastgesteld worden dat ze oud genoeg zijn om te ringen. Om de jongen te ringen wordt er gewerkt met een hoogtewerker, op die manier zijn de meeste nesten bereikbaar. De jongen zullen even uit het nest gehaald worden om ze te controleren en van een officiële ring te voorzien. Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. De verzamelde gegevens zijn belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek rond de vogeltrek. Voor de geïnteresseerden: het ringen begint omstreeks 11.40 uur. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.