Obussen laten liggen, lijkt veiliger dan alles opruimen: onderzoekers nemen stalen van ‘munitiestort’ voor kust van Knokke-Heist

Ontmijners van Dovo nemen stalen van de zeebodem in Knokke-Heist.
KLDZ Ontmijners van Dovo nemen stalen van de zeebodem in Knokke-Heist.
Duikers van de ontmijningsdienst Dovo hebben vanmiddag stalen van de zeebodem genomen, voor de kust van Knokke-Heist. Daar ligt een gigantisch munitiestort, obussen die daar na de Eerste Wereldoorlog gedumpt zijn. Ze kunnen niet meer ontploffen, maar bevatten wel giftige stoffen, zoals mosterdgas, fosgeen en springstof. Als de bommen lekken, dan moeten ze wellicht weg. 

De munitiestortplaats ligt in het slib van de Paardenmarkt, op amper een kilometer voor de kust van Knokke-Heist, en strekt zich uit over zo’n drie vierkante kilometer. Er ligt naar schatting 35.000 ton oorlogsmateriaal, exact honderd jaar geleden in zee gestort. De tienduizenden obussen liggen nog geen tien meter onder de zeespiegel.

Ontmijners van Dovo nemen stalen van de zeebodem in Knokke-Heist.
KLDZ Ontmijners van Dovo nemen stalen van de zeebodem in Knokke-Heist.

Schadelijk

Bij een vorige staalname zijn voor het eerst kleine concentraties van de springstof TNT gevonden in het slib. Die stof kan schadelijk zijn voor het leven in de zee: voor planten, voor schaal- en weekdieren en ook voor bepaalde vissoorten. Daarom is het al langer verboden om aan de Paardenmarkt te vissen of het anker uit te werpen. We waren er vandaag bij toen de duikers opnieuw het water ingingen, om na te gaan of er nog meer springstof of andere giftige stoffen zijn gelekt. “We doen alles op de tast, want onder water is de zichtbaarheid nul”, zegt Filip Peeters, één van de duikers van Dovo. “Op de bodem scheppen we slib in een potje, dat gaat dan naar het lab.”

Veiligheidsmaatregelen

Terug aan de kade spoelen onderzoekers de stalen voor de veiligheid. Ze dragen beschermende pakken, we mogen niet te dichtbij komen. “De stalen kunnen giftig mosterdgas, fosgeen of anderen schadelijke stoffen bevatten”, zegt Philippe François, adjunct-labohoofd van Defensie. “Zelfs na honderd jaar kunnen de stoffen nog gevaarlijk zijn. We willen geen risico’s nemen, en beschermen ook onszelf.” Pas ten vroegste over enkele weken zijn de analyses klaar, en weten we of de stalen giftige stoffen bevatten. De stortplaats volledig opruimen zou miljoenen kosten.

De onderzoekers dragen beschermende pakken om niet in contact te komen met giftige stoffen.
KLDZ De onderzoekers dragen beschermende pakken om niet in contact te komen met giftige stoffen.

Zwemmen

De zandbank voor de kust van Knokke-Heist is na de Eerste Wereldoorlog doelbewust gekozen omdat de obussen erin wegzakken. En als er chemische stoffen zouden vrijkomen, lossen die er ook geleidelijk in op. De stortplaats is na de wereldoorlogen ‘vergeten’, pas tijdens baggerwerken aan de haven van Zeebrugge hebben arbeiders weer op de munitie gestoten. 

Voor alle duidelijkheid: voor baders die straks zwemmen voor de kust van Knokke-Heist, is er geen gevaar. De stortplaats ligt 1 kilometer van de waterlijn verwijderd, dat is een veilige afstand.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Voor badgasten is er geen gevaar, het ligt op 1 km van de vloedlijn. Echter er zijn zee stromingen tussen de zandbanken en er achter, dus bij lekken kan er giftig zenuw/mosterdgas die kant op stromen. Geld speelt weer een rol om het spul dan maar te laten liggen.........was het een kwallenbeet of overleed een badgast toch aan een giftige stof, dat gaan we later weer lezen in de krant, als er niets verzwegen wordt.

 • karin de Kok

  Laat Duitsland de rekening betalen, zij zijn tenslotte de oorzaak van al die miserie

 • maurice snelders

  Het giftige mosterdgas heeft 100jaar geleden10000den mensenlevens gekost maar nu is er geen gevaar meer????

 • steven goossens

  zolang je maar geen sigarettenpeukje laat vallen is alles ok!

 • Annie Broeckx

  Goed op tijd om dat te onderzoeken !