Na de strandbars gaat Knokke-Heist ook eilandterrassen controleren: “Belangrijke troef, maar ook zij moeten regels naleven”

De gemeente zal controleren of de eilandterrassen aan de voorwaarden voldoen.
Mathias Mariën De gemeente zal controleren of de eilandterrassen aan de voorwaarden voldoen.
Enkele dagen nadat burgemeester Leopold Lippens (GBL) strenge taal sprak over de beachbars die zonder toestemming eten serveren op het strand, gaat het gemeentebestuur ook de ‘gewone’ eilandterrassen van de horecazaken op de zeedijk controleren. “Het is de bedoeling dat we hen de bestaande reglementen nog eens duidelijk maken”, klinkt de uitleg. Daarbij worden vooral de nieuwe zaken en pop-ups geviseerd. 

Medewerkers van de dienst Strand & Dijk zullen de komende tijd persoonlijk de horecazaken met een zogenaamd eilandterras - simpel gezegd een terras weg van de horecazaak op de dijk - bezoeken en informeren met een folder. “Daarin staan de belangrijkste zaken uit het reglement”, zegt het gemeentebestuur. In de eerste plaats zal er gesensibiliseerd worden. Wie in overtreding is, krijgt zo de kans om de nodige aanpassingen te doen. “Maar daarna volgen effectieve controles”, waarschuwt de gemeente. 

Esthetische voorwaarden

Knokke-Heist maakt op die manier duidelijk dat niet alleen de strandbars zich aan de opgelegde regels moeten houden. “De eilandterrassen zijn een belangrijke troef voor onze badplaats”, zegt het schepencollege. “Aan het uitbaten van dergelijk terras zijn om esthetische- en veiligheidsredenen wel verschillende voorwaarden verbonden. Die moeten uiteraard nageleefd worden.” Concreet is er in de eerste plaats uiteraard een officiële toelating nodig van de gemeente. Verder moet de bediening volledig vanuit de tegenoverliggende horecazaak gebeuren en mag er dus geen tapinstallatie of frigo op het terras worden geplaatst. Ook is het verboden om parasols, een servicetafel of een sandwichbord op de wandelweg van de zeedijk buiten het terras te plaatsen. De terrassen, inclusief meubilair en parasols, moeten bovendien vrij blijven van allerhande publiciteit tenzij het gaat om de naam en/of logo van de zaak. Verder moeten de terrassen in het wit of houtkleur geschilderd zijn en vanzelfsprekend proper, net, esthetisch en goed onderhouden zijn.

Sancties

Met de nieuwe controles willen ze in Knokke-Heist aantonen dat de opgelegde regels voor iedereen gelden. Enkele dagen geleden vertelde burgemeester Leopold Lippens in deze krant dat er controles zullen komen op de strandbars die eten serveren. “Wie de reglementen blijft overtreden, zal de strandbar verplicht moeten sluiten”, aldus Lippens. De gemeente waarschuwt nu dat hardleerse overtreders van de ‘vaste’ horecazaken ook gesanctioneerd zullen worden. Indien er niet aan de voorwaarden wordt voldaan, zoals vermeld in de toelating en het gemeentelijk reglement, wordt er een vaststelling van de inbreuk opgemaakt. Deze vaststelling wordt aan het college van burgemeester en schepenen overgemaakt, die kan overgaan tot de intrekking of schorsing van de toelating”, klinkt het duidelijk. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan van reeth

  Onze burgemeester: streng maar rechtvaardig.

 • Frankie Deygers

  Waarom moet dit nu gebeuren, voor het seizoen de uitbaters/eigenaars verwittigen en wijzen op de reglementering. Tijdens het seizoen repressief optreden, net zoals bij de overlast in de uitgangskwartieren. Tevens optreden tegen de auto’s die in het centrum snel optrekken om een oorverdovend lawaai te produceren. Zeer storend gedrag en onverantwoord rijgedrag. Kortom een strengere aanpak is wenselijk.

 • Laetitia David

  Weer een zeer goeie initiatief van onze burgemeester, en een belangrijk teken aan iedereen dat reglementen er zijn om nageleefd te worden voor iedere zijn welzijn.

 • Luc Steenmans

  Gisteren Zoutelande geweest... zalig en rustig.. weg can de lelijkste kust van Europa...

 • dina callaert

  op het driehoeksplein nog mper plaats voor 4 voetgangers en dat op de drukste plaats van knokke .