Na 128 jaar is ‘t Hespekotje dicht, maar uitbaters openen nu brasserie nabij Zeedijk: “Alleen spijtig dat we geen ribbetjes à volonté meer kunnen serveren”

Knokke 't hespekotje gesloten, nieuwe zaak Sabrina aan het Rubensplein
Benny Proot Knokke 't hespekotje gesloten, nieuwe zaak Sabrina aan het Rubensplein
De laatste ribbetjes zijn gebakken, de laatste pintjes getapt: na 128 jaar is restaurant ‘t Hespekotje in Knokke-Heist definitief dicht. Na een dispuut met de huisbaas besloten zaakvoerders Marc Degroote en Sabrina Steyaert een nieuwe uitdaging aan te gaan aan de Zeedijk. In Brasserie Sabrina is - om praktische redenen - wel geen plaats meer voor de bekende ribbetjes à volonté. “We hopen in de wintermaanden alsnog een oplossing te vinden. We willen ons onderscheiden van de andere brasserieën in de buurt”, zegt Marc. 

Het zijn drukke dagen voor Marc en Sabrina. Ze zijn al meer dan twintig jaar zakenpartners en starten vanaf 1 mei met een volledig nieuwe uitdaging. Na de verplichte sluiting van ‘t Hespekotje nemen ze aan het Rubensplein in Knokke, vlak bij de Zeedijk, een bestaande brasserie over en geven die een eigen invulling. “Het is een nieuwe start, maar we hebben er enorm veel zin in”, zegt Marc. “Natuurlijk zal het wennen worden. De voorbije 28 jaar hebben we enorm veel én mooie herinneringen opgebouwd in ‘t Hespekotje. Maar daar blijven, was geen optie.” Zo komt er definitief een einde aan een traditie in Knokke-Heist. ‘t Hespekotje bestond al sinds 1890 en was al toe aan de zesde uitbaters. 

Afgelopen weekend legden Sabrina en Marc voor het laatst de befaamde ribbetjes op de grill in hun voormalig restaurant langs de Heistlaan. De reden is even opvallend als zonde: een dispuut met de huisbaas. De eigenaar, een Nederlander, weigert te investeren in het vervallen pand en wil het nu te koop aanbieden. Bij de pakken blijven zitten, was evenwel niet aan Marc en Sabrina besteed. “We werken al twintig jaar blindelings samen. Eerlijk? Ondanks onze ervaring zal het toch wat aanpassen en zoeken worden. Maar eigenlijk is dat normaal. Alles is terug nieuw", zeggen Marc en Sabrina. 

't Hespekotje langs de Heistlaan is intussen gesloten.
Benny Proot 't Hespekotje langs de Heistlaan is intussen gesloten.

Te veel geurhinder

Het concept zal - hoe graag ze het ook anders zouden zien - ietwat verschillen van ‘t Hespekotje. De belangrijkste wijziging: van ribbetjes is op de kaart geen sprake. “Geloof me: als het van ons afhing, was dat wél het geval geweest. Alleen kunnen we de houtskoolgrill niet meenemen naar het nieuwe pand, omdat er te veel geurhinder zou zijn. Voor het overige proberen we onze kaart wel zoveel mogelijk te behouden”, aldus Marc. “Ook de feestjes zoals we die de voorbije jaren gekend hebben, behoren wellicht tot het verleden. In de plaats krijgen we wel een fantastische locatie. Ik denk niet dat je als horecazaak in de zomer beter kan zitten dan hier.”

Marc en Sabrina aan hun grill in ‘t Hespekotje: dit beeld zullen klanten niet meer zien.
Benny Proot Marc en Sabrina aan hun grill in ‘t Hespekotje: dit beeld zullen klanten niet meer zien.

Ribbetjes in de oven?

Stiekem hopen Marc en Sabrina dat de ribbetjes in de wintermaanden wél terug op de kaart staan. “De komende weken en maanden concentreren we ons op de opening. We starten meteen in het drukke zomerseizoen, dat wordt dus meteen hard werken. Maar in de wintermaanden is het wel de bedoeling opnieuw een ‘volkstrekker’ te hebben, zoals dat met de bekende ribbetjes à volonté het geval was in ‘t Hespekotje. Is het niet mogelijk op een grill, dan misschien in de oven? Of misschien beginnen we wel met mosselen à volonté. Het is alleszins de bedoeling ons te onderscheiden van andere brasserieën in de buurt”, besluit Marc hoopvol. 

Brasserie Sabrina is buiten de vakanties open van woensdag tot zondag. In de vakanties is de zaak elke dag geopend. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.