Exclusief voor abonnees

Muziekoverlast niet enige boosdoener: deze 10 maatregelen nam Knokke al om grandeur te garanderen

‘Knokke Siesta Beach’-reglement voor klanten op vraag van burgemeester Lippens.
Benny Proot ‘Knokke Siesta Beach’-reglement voor klanten op vraag van burgemeester Lippens.
Knokke-Heist werkt volop aan een kwaliteitsplan om te vermijden dat de zomermaanden in de toekomst opnieuw uit de hand lopen. Het gemeentebestuur sprak deze zomer over een ‘circus’ en wil de grandeur van Knokke in ere houden. Het verbieden van muziek in strandbars is niet de eerste maatregel die genomen werd. De voorbije jaren werden al 10 stappen ondernomen om Knokke-Heist in ere te houden.

Wie de gedragscode in de kustgemeente niet naleeft, riskeert vanaf volgende zomer boetes tot 250 euro. “Met deze ingrepen willen we de kwaliteit van de uitstraling van Knokke-Heist garanderen. Want anders stuikt ons visitekaartje, en dus ons businessplan, helemaal in elkaar”, zegt schepen voor Toerisme Anthony Wittesaele (GBL). Het gemeentebestuur is al lange tijd bezig met haar imago en ondernam daarom al diverse stappen. Een overzicht.

1. Weg met de ‘frigoboxtoerist’

Wellicht hét bekendste voorbeeld: begin jaren ’90 bande burgemeester Leopold Lippens toeristen van zijn strand die met een frigobox vol eten en drank richting Knokke-Heist afzakten. “Tiens, ‘t is goe weer, zeggen ze en ze steken de familie en de honden in de auto en rijden naar zee. Ze stoppen in een villawijk, vreten hun koelbox leeg en gooien hun papieren en bananeschillen op de grond”, vertelde Lippens ondertussen bijna dertig jaar geleden. Het was toen al duidelijk dat hij liever wat exclusiever volk richting zijn gemeente zag komen. Het woord ‘frigoboxtoerist’ was geboren. Korte tijd later maakte de graaf wel duidelijk niks tegen die mensen te hebben. “Maar enfin, ik heb toch eens een nieuw woord uitgevonden”, zei hij daarop met een kwinkslag.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc wils

  Op straat doe ge kleren aan. En het zijn gewoonlijk de raarste figuren die persee in blote torso moeten kunnen lopen.

 • Pascal Claeys

  Sommige van zijn regeltjes vind ik er los over. Met de maatregel over het gekleed over de dijk lopen stem ik nog in. Als je in eender welke stad loopt kleedt je je ook normaal. Muziek losweg verbieden in strandbars vind ik erover. Zolang muziek geen overlast geeft aan andere mensen, wat is dan het probleem ? Maar ja, overal in Vlaanderen vindt men “regels” uit die op niks slaan... kom toch nooit in Knokke.

 • Hendrik Boudrez

  Knokke, het grootste bejaardenhuis van Belgie ?

 • Eric Vaeske

  Het probleem is geef ze een vinger en ze nemen je hele arm. Dus korte metten. Lippens is een burgemeester die opkomt voor zijn inwoners niet toegeeft aan de grillen van de toeristen.

 • Van Camp Robin

  Bouw een muur rond Knokke. Niemand meer binnen, maar ook niemand meer buiten. Na een tijdje zijn de Knokkenaars 'opgelost'