Muizen vormen polonaise in Knokke-Heist: “Wellicht eerste keer gefotografeerd in Vlaanderen”

Muizen vormen polonaise in Knokke-Heist.
Paul Decuypere Muizen vormen polonaise in Knokke-Heist.
Opmerkelijk beeld uit Knokke-Heist: Paul Decuypere zag er bij het luchten van zijn composthoop plots ... een polonaise van dansende huispitsmuizen. “Wellicht is het de eerste keer dat het fenomeen gefotografeerd werd in Vlaanderen. Mogelijk imiteren de muizen op deze manier een slang om eventuele belagers op het verkeerde been te zetten”, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. 

De muizenkaravaan werd vastgesteld toen Paul de compost in zijn gesloten compostvat wilde keren. Bij het omwoelen met de vork, kwam een huisspitsmuis even piepen. Even later was hij getuige van een bijzonder schouwspel: in het zog van het volwassen dier volgde een lang snoer van jonge muizen, die keurig in karavaan de volwassen muis volgden. “Spitsmuizen die ‘de polonaise dansen’ is een bekend, maar zelden waargenomen fenomeen”, zeggen ze bij Natuurpunt. “In de Engelstalige vakliteratuur wordt dit fenomeen omschreven als ‘caravanning’. Het gedrag wordt waargenomen bij sommige soorten spitsmuizen tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de jongen. De jongen volgen hun moeder in een rij, waarbij elke jonge muis zich vastbijt in de staarttip of de staartbasis van de voorganger bijt. Een dergelijke ‘karavaan’ kan zich snel verplaatsen.” 

Verklaring?

“Er bestaan meerdere verklaringen voor dit opvallende gedrag”, gaat Diemer Vercayie verder. “Sommige studies stellen dan zo’n karavaan een manier zou zijn om de jongen aan te moedigen hun omgeving te verkennen. Andere geven aan dat zo’n muizensliert lijkt op een slang. Deze hypothese gaat er dus vanuit dat de slangenimitatie potentiële predatoren even zou doen twijfelen om toe te slaan, waardoor de hele muizenfamilie aan haar verbaasde vijand zou kunnen ontsnappen. Omdat het gedrag vaak bij verstoring wordt waargenomen, zou het een manier kunnen zijn om alle jongen samen snel naar een veilige plaats te kunnen brengen.”

Het hele tafereel in Knokke-Heist duurde nog geen twee minuten, maar voor de waarnemer was dit in principe een ‘once-in-a-lifetime’-ervaring. Mogelijk was dit ook pas de eerste keer dat dit gedrag in België fotografisch werd gefotografeerd.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc de Cremer

  Heb ik al meerdere keren gezien

 • marc de Volder

  Zeer normaal gedrag bij spitsmuizen. Het is omdat de kleintjes zo bij hun mama kunnen blijven.Dat iemand van Natuurpunt zevert dat ze dan op een slang lijken,is lachwekkend. Het is die typische "expertenuitleg". Ze doen net of dieren achterlijk zijn en het verschil niet kennen. Zoals de zever dat een haai een mens bijt omdat die dacht dat het een zeehond was. Neen,die vreet die mens op omdat dit voor hem een steak is.

 • sjaak vanslembrouck

  @Carol VanVliet wel eh... we leven in 2019 iedereen heeft een gsm bij zich 24/7 weetje wat er in een gsm zit ? Jawel, een camera.

 • Carol VanVliet

  grappig is dat iedereen blijkbaar ALTIJD een camera bij zich heeft zelfs terwijl men de mesthoop gaat omwoelen

 • Geert Van de Moortele

  Compost is te droog.Meer nat maken dan zullen ze zich niet nestelen enkel van de compost en de wormen eten.