Moeder (45) en dochter (24) die half Vlaanderen oplichtten, kennen hun straf: “Dit voelt als een tweede kans voor mijn cliënte”

Carine B. en dochter Sherlyn D. verschenen samen voor de rechter.
Mathias Mariën Carine B. en dochter Sherlyn D. verschenen samen voor de rechter.
De moeder en dochter uit Knokke die minstens 155 slachtoffers over heel Vlaanderen oplichtten, kennen hun straf. Carine B. (45) kreeg een effectieve celstraf van vier jaar. Dochter Sherlyn (24) kreeg twee jaar cel, maar wel volledig met uitstel. “De straf ligt in de lijn der verwachtingen”, zegt meester Koen Blomme, die de belangen van Carine verdedigt.

Tijdens de vorige zitting maakten moeder en dochter een ietwat gênante vertoning van. Ze wezen elkaar constant met de vinger, maar op het einde bleek pas overduidelijk dat ze niet meer door één deur kunnen. Vooral Carine ging uit de bocht en hing ruim twintig minuten de vuile was van haar dochter buiten. Het Openbaar Ministerie wees echter hààr aan als spilfiguur in het netwerk van oplichting en vroeg vooral voor haar een strenge celstraf. Voor Sherlyn werd een mildere straf gevorderd. “Ik denk niet dat de dochter zo’n feiten zou gepleegd hebben zonder de ‘bijzondere opvoeding’ die ze kreeg. Het is bovendien ongelofelijk dat de moeder zo naar haar dochter wijst”, sprak de procureur streng. 

Voor haar is dit een tweede kans. De hele zaak kan nu als een afgesloten hoofdstuk beschouwd worden.

Meester Yen Buytaert

Vier jaar cel

De rechter ging mee in het verhaal en legde de moeder de zwaarste straf op. Zij kreeg een effectieve celstraf van vier jaar. Haar advocaat Koen Blomme kan zich vinden in de strafmaat. “Dit lag in de lijn der verwachtingen. Op strafrechtelijk gebied zullen we in principe geen beroep aantekenen”, zegt hij. Zijn cliënte heeft volgens meester Blomme wel degelijk enig schuldbesef. “Tijdens de vorige zitting heeft ze zich dan ook geëxcuseerd ten aanzien van haar slachtoffers.” Dochter Sherlyn - die twee maanden na haar aanhouding al werd vrijgelaten - stapte dan weer opgelucht uit de rechtbank. Zij kreeg twee jaar celstraf met uitstel en is daar tevreden mee. “Voor haar is dit een tweede kans. De hele zaak kan nu als een afgesloten hoofdstuk beschouwd worden. Dit is de eerste dag van haar nieuw leven”, zegt haar advocaat Yen Buytaert. Sherlyn kreeg wel verschillende voorwaarden opgelegd. Zo moet ze psychologische begeleiding volgen en een vast adres hebben, iets wat volgens meester Buytaert geen problemen zal opleveren. 

Slachtoffers

Moeder en dochter maakten de voorbije jaren minstens 155 slachtoffers over heel Vlaanderen. Eerst vanuit hun immokantoor in Zeebrugge - waar ze voorschotten tot 100.000 euro in hun eigen zak staken. Later vanuit hun kapperszaak, chocoladewinkel en restaurant waar ze aannemers en leveranciers niet betaalden. Tussendoor verkochten ze nog tal van onbestaande goederen via tweedehandssites. Uiteindelijk stelden een 30-tal slachtoffers zich burgerlijke partij. Aan hen moeten Sherlyn en Carine honderdduizenden euro’s terugbetalen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ed nys

  Ongelooflijke toestanden in Belgie. De dochter is al bijna 2 jaar vrij en de moeder binnen enkele maanden voor oplichting van meer dan 150 personen. Moest ik terug 25 zijn zou ik ook weten wat te doen in dit beschamend land.

 • Jean De Grande

  Ben benieuwd wanneer die slachtoffers vergoed gaan worden. Justitie op zijn best. Misschien eens het loon van die rechter inhouden om de slachtoffers te vergoeden. Dan kan hij het terugvorderen van zijn oplichters.

 • jose ceraia

  Maw: Op lichten van mensen loont. Schadevergoeding aan de slachtoffers? Wel meer dan waarschijnlijk hebben ze gene knikker. België op zijn bet weeral. Oplichters moeten de cel in en tot alles is terug betaald.

 • Peter Berg

  In België worden de criminelen als waardevolle leden van de samenleving gezien. Oplichters moeten de cel in zolang ze hun schulden niet hebben terugbetaald. Van zodra deze oplichter vrij is zal ze naar een ander land vluchten en daar hardwerkende slachtoffers gaan beginnen maken.

 • Christian Deckers

  Mogen wij bijvb de staat 155x oplichten voor dezelfde bedragen en ons dan bij een rechter gaan verontschuldigen?? Persoonlijk ken ik een hardwerkende zelfstandige die destijds door de staat in faling werd gedagvaard voor een BTW-schuld van.... een goede 30.000 FRANK (€ 750,-),- en effectief failliet verklaard. Dit achtervolgd hem nu na 30 jaar nog altijd. En het was géén oplichting.