Meer fuiven, maar overlast beperken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KNOKKE-HEIST

Uitgaan kan nog op het Van Bunnenplein, maar de jongeren van Knokke-Heist kunnen nog op weinig plaatsen terecht.
Foto Proot Uitgaan kan nog op het Van Bunnenplein, maar de jongeren van Knokke-Heist kunnen nog op weinig plaatsen terecht.
Als het van huidig burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) afhangt, komen er de volgende jaren verschillende uitgaansgelegenheden voor de jeugd bij. Bij N-VA hopen ze vooral dat het evenwicht bewaard blijft. Groen-sp.a zegt dat de jeugd- en sportverengingen niet mogen vergeten worden.

Knokke-Heist en het nachtleven: het was de voorbije jaren steevast een hot item. Vooral tijdens de zomermaanden borrelde de discussie op of er voldoende uitgaansmogelijkheden zijn voor jongeren. Huidig burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) stelt de jeugd alvast gerust. "We weten dat die vraag er is en als gemeentebestuur zijn we bezig met een alternatief", aldus Lippens. "De realisatie van het nieuwe casino zal daar bijvoorbeeld een grote rol in spelen. Daar zal ruimte zijn voor uitgaansgelegenheden. Maar ook op andere plaatsen kijken we uit naar mogelijkheden. Ik koester de hoop dat er komende jaren op een vijftal plaatsen extra uitgaansgelegenheden bijkomen." Voor de duidelijkheid: dat moeten niet enkel nachtclubs zijn.

Vechtpartijen

Bij N-VA hopen ze vooral dat het evenwicht tussen de vele toeristische evenementen, de bijkomende druk van toeristen, het typische uitgaansleven en de leefbaarheid van de buurt bewaard blijft. Daarbij verwijzen ze onder andere naar de verschillende vechtpartijen van de voorbije maanden. In dat dossier slaagde de politie er ondertussen wel in om een georganiseerde jongerenbende op te rollen. "We kennen de jaarlijkse wederkerende problemen. In ons opzicht voert de burgemeester een gedoogbeleid. Dat moet veranderen", zegt lijsttrekker Cathy Coudyser.

Jeugdverenigingen

Bij kartelpartij Groen-sp.a zijn ze nog kritischer. "Het is kenschetsend voor zijn beleid dat hij zich eerder zorgen maakt over het tekort aan nightclubs voor de bezoekende fils à papa, dan over de eigen jeugd", zegt lijsttrekker Luc Lierman. "Het is te hopen dat de burgemeester naast het openen van nightclubs en cafés voor jongeren ook denkt aan bijkomende accommodatie en subsidies voor alle lokale jeugd- en sportbewegingen." (MMB)