Man wordt vrijgesproken voor slagen aan chef-kok die naar eigen zeggen geur- en smaakzin verloor

Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.
Een 40-jarige man uit Overijse is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor slagen en verwondingen tegenover de chef-kok van een restaurant in Knokke-Heist. Het slachtoffer beweert sinds de feiten zijn geur- en smaakzin kwijt te zijn. Volgens de rechtbank is het niet bewezen dat de klant opzettelijk slagen toediende.

De feiten dateren van de nacht van 8 op 9 oktober 2017. Een 40-jarige man uit Overijse zat rond middernacht nog een glas te drinken in de zaak van de chef samen met een vriend. Toen de kok z’n restaurant wilde sluiten, brak een schermutseling uit. De veertiger deelde een elleboogstoot uit op de neus van de chef en ook zijn vriendin zou in de klappen hebben gedeeld. “De politie stelde bij aankomst in de zaak een ware ravage aan”, stelde de procureur vorige maand. “Er lagen plukken haar op de grond, verschillende glazen en wijnflessen waren stuk en de tafels waren verschoven.” 

Vrijspraak

Twee jaar na datum constateerde een dokter dat de geur- en smaakzin van de chef door het incident verdwenen waren. “Deze feiten zijn voor mijn cliënt een catastrofe”, pleitte de advocaat van de man. “Hij is naast restaurateur ook wijnkenner. Wijn serveren en aankopen kan hij nog deels op basis van zijn expertise, maar meestal moet hij een derde inschakelen om te proeven. Ook in de keuken kan hij nog z’n plan trekken, maar proeven of ruiken gaat ook daar niet meer zonder hulp.” 

De verdediging betwistte het verhaal van de chef. “Mijn cliënt is makelaar in oldtimers en was die dag in Knokke voor de Zoute Rally”, stelde advocaat Luc Arnou. “Hij was echt van plan om te vertrekken uit dat restaurant, maar het ging niet snel genoeg voor die uitbater. Hij greep de arm van mijn cliënt, die zich gewoon wilde losrukken. De vriendin van de man sprong dan nog eens op zijn rug. Dit was gewoon een zaak van wettige zelfverdediging. We betwisten overigens ook dat hij z’n reuk- en smaakzin kwijt is. Mijn cliënt stuurde een privédetective naar Knokke. Die stelde vast dat het slachtoffer wel degelijk nog wijn verkocht. Hij deed zich ook nog steeds voor als dé man in zijn restaurant.” De rechtbank oordeelde dinsdagmorgen dat het niet bewezen is dat de beklaagde opzettelijk een slag uitdeelde aan de chef. Hij sprak de man dan ook vrij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.