Man staat terecht voor 12 brandstichtingen in Knokke: “Het was een uiting van boosheid en wraak tegenover z’n invalide moeder”

De zwaarste brand woedde onder het appartementsgebouw Bernini II langs de Leopoldlaan.
JVK De zwaarste brand woedde onder het appartementsgebouw Bernini II langs de Leopoldlaan.
Voortdurende spanningen met z'n moeder zetten een 39-jarige man uit Knokke er volgens de gerechtspsychiater toe aan om twaalf keer brand te stichten in kelders of parkeergarages onder appartementsgebouwen in de kustgemeente. “Het was een uiting van z’n boosheid en wraak”, stelt de deskundige. B.M. riskeert 4 jaar cel, maar ontkent een pyromaan te zijn. 

Volgens het parket is B.M. de man die meer dan vier jaar geleden de zware brand veroorzaakte onder het appartementsgebouw Bernini II, in de Leopoldlaan in Knokke-Heist. In de nacht van 9 op 10 augustus 2015 zagen drie tieners rond 5 uur rook komen uit de ondergrondse parkeergarage. Beneden bleken verschillende wagens in lichterlaaie te staan. Tien aanwezige bewoners werden meteen geëvacueerd. Vijf van hen ademden teveel rook in en moesten overgebracht worden naar het ziekenhuis. Het blussen van de brand bleek een flinke kluif voor de brandweer. Het duurde liefst drie uur voor zij de vlammen onder controle hadden. De parkeergarage moest gestut worden en acht wagens gingen in de vlammen op. Meer dan vier jaar later vordert de verzekeringsmaatschappij meer dan een half miljoen euro terug.

Reeks brandstichtingen

Het was niet de eerste brand die in die periode de mondaine kustgemeente teisterde. “Sinds eind maart 2014 werd Knokke-Heist getroffen door een hele reeks brandstichtingen”, vertelde procureur Mike Vanneste maandagmorgen in de Brugse rechtbank. “De modus operandi was daarbij meestal dezelfde: telkens werd het vuur aangestoken in een ondergrondse parkeergarage of kelder, voornamelijk in appartementsgebouwen langs de Parmentierlaan en Leopoldlaan.” Geleidelijk aan kwam B.M. (39) uit Knokke bij de politie in beeld als mogelijke verdachte. Hij werd na een brand meermaals ter plaatse opgemerkt en gedroeg zich volgens het parket vreemd. “Hij reageerde onbewogen, zelfs toen z'n eigen Volkswagen Passat in vlammen was opgegaan bij de zwaarste brand. Tijdens z'n verhoor kreeg hij het woord "brand” nauwelijks over z'n lippen. Het leek een soort taboe te zijn. Bovendien ontstond bijna elke brand op een plaats waar de beklaagde woonde of z'n auto stalde.”

Invalide moeder

De gerechtspsychiater schetste een weinig fraai beeld van B.M. De man woonde samen met z'n invalide moeder, die bovendien bijkluste als prostituee. Op momenten dat ze thuis klanten ontving, zocht B.M. privacy in de kelders van het gebouw waar ze woonden of in de ondergrondse parkeergarage. Al te vaak spoelde de man zijn frustratie weg met alcohol. Zijn thuissituatie vormde volgens de deskundige de basis voor de feiten. “Ze waren een uiting van boosheid en wraak”, oordeelde hij. B.M. moest zich maandagmorgen voor liefst twaalf brandstichtingen verantwoorden uit de periode tussen maart 2014 en juli 2016. Het parket vorderde een effectieve celstraf van 4 jaar.

De verdediging kon zich allesbehalve vinden in de manier waarop het onderzoek gevoerd werd. “De speurders hanteerden een tunnelvisie”, pleitte advocaat Yen Buytaert. Hij vraagt de vrijspraak voor zijn cliënt. “Tijdens het onderzoek kwam een andere verdachte in beeld. Hij had een sleutel van de garage waar de zwaarste brand ontstond en dook de morgen na de brand plots op aan dat gebouw. Wat deed hij daar en waarom was hij minder verdacht dan mijn cliënt? Bovendien oordeelde de branddeskundige dat die zwaarste brand niét aangestoken werd en een accidentele oorzaak kende. Een deskundige van de verzekeringsmaatschappij oordeelde nadien dat het vuur mogelijk ontstond door benzine onder de dieselwagen van mijn cliënt. Maar ook hij gaf geen uitsluitsel over de precieze oorzaak.” Uitspraak op 16 maart.