Ludieke dresscode voor strandgangers in Knokke: “Bikini’s en blote mannenlijven zijn nu eenmaal minder gepast in winkelstraten”

Zwemshort, bikini en teenslippers: perfect voor een dagje op het strand
Mathias Mariën Zwemshort, bikini en teenslippers: perfect voor een dagje op het strand
Wie de komende weken naar het strand van Knokke trekt, neemt best aangepaste outfit mee. Het gemeentebestuur liet een dresscode op het wegdek schilderen met de vraag niet in zwembroek of bikini naar de winkelstraten te wandelen. “Het is eerder met een knipoog bedoeld, maar we zijn wel overtuigd dat het voor iedereen aangenamer is als de strandkledij op het strand blijft”, zegt schepen Anthony Wittesaele (GBL).

Verbrande toeristen die met hun bierbuik door de straten paraderen, is al jaar en dag ingeburgerd aan de Spaanse Costa’s. Een smakelijk uitzicht tijdens het shoppen is het niet. In Knokke-Heist hebben ze dat begrepen en zijn ze op een – weliswaar grappige manier – overgegaan tot actie om te vermijden dat de badplaats deze zomer hetzelfde overkomt. Op verschillende plaatsen is de gemeente bezig met het aanbrengen van een dresscode. Niet op een verkeersbord of groot informatiebord, maar geschilderd op het wegdek. Het gemeentebestuur wil vermijden dat strandgangers in hun zwembroek of minuscule bikini het centrum en de winkelstraten intrekken.

Dresscode voor wie richting centrum trekt: T-shirt, jurk en hakken
Mathias Mariën Dresscode voor wie richting centrum trekt: T-shirt, jurk en hakken

Geen boetes

“Het is niet zo dat het de voorbije jaren een groot probleem was, al hoorde je af en toe wel eens opmerkingen. Met dit initiatief willen we de bezoekers op een ludieke manier vragen zich aan te kleden wanneer ze het strand verlaten”, legt schepen van Strand Anthony Wittesaele uit. Belangrijk: het is niet strafbaar om in bloot bovenlijf of bikini door de Lippenslaan te paraderen. Strenge controles zullen er dan voorlopig ook niet volgen, laat staan boetes. Ter vergelijking: in verschillende Zuid-Franse steden is het wel strafbaar omdat de lokale inwoners de blote bovenlijven en vrouwen in kleine bikini’s beu waren. “We willen niet repressief optreden”, bevestigt Wittesaele. “Zie het als een knipoog naar onze bezoekers. Het is dus geen verbod, maar wel een leuke manier om aan te tonen dat we rekenen op de goede smaak van onze gasten.”

Het gemeentebestuur vraagt gasten op ludieke manier de dresscode te respecteren.
Mathias Mariën Het gemeentebestuur vraagt gasten op ludieke manier de dresscode te respecteren.

De dresscode wordt aangebracht op de grens van de Zeedijk en de wegen richting winkelstraten en centrum. Wie de ‘lijn’ richting strand passeert, ziet geschilderde icoontjes van een bikini, zwemshort en teenslippers. Wie het strand verlaat, wordt geconfronteerd met afbeeldingen van een jurkje, T-shirt en hakken.

Less is niet altijd more

Knokke-Heist profileert zich al langer als een kwalitatieve badstad en wil dat met dit initiatief extra in de verf zetten. Over verf gesproken: de wegmarkering verdwijnt automatisch na het zomerseizoen en is dus tijdelijk. “In veel gevallen, zoals in de architectuur, is het motto ‘less is more’ van toepassing. Laat ons stellen dat we in Knokke-Heist op vlak van kledij uitgaan van het principe: ‘less is not more’. Ontblote mannenlichamen en bikini zijn perfect voor op het strand, maar in het straatbeeld is dat nu eenmaal minder gepast”, besluit de schepen. 

Blote bovenlijven en bikini’s: perfect voor op het strand, maar in het straatbeeld zien ze het in Knokke-Heist liever niet
Benoit De Freine Blote bovenlijven en bikini’s: perfect voor op het strand, maar in het straatbeeld zien ze het in Knokke-Heist liever niet
Het gemeentebestuur vraagt gasten op ludieke manier de dresscode te respecteren.
Mathias Mariën Het gemeentebestuur vraagt gasten op ludieke manier de dresscode te respecteren.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • steven goossens

  Voor elke gelegenheid is er kleding, maar laat ons vooral onthouden dat naakt het meest natuurlijke in de wereld is, er zou eerder iets aan geweld en overlast (hang jongeren ed) dan aan een blote bast! Trouwens, waarom zijn er niet meer naakt stranden aan onze kust?

 • Marie Vandam

  In veel Spaanse steden mag het ook niet en ik vind het ook niet kunnen buiten de teenslippers !

 • Eddy Keulier

  Ziet er maar een triestige straat uit.

 • willy elsacker

  En gelijk hebben ze in Knokke!dit heeft niets met dresscode te maken:maar nergens zijn de straten zo proper als daar!er zijn veel kuststeden die hier een voorbeeld aan mogen nemen!

 • guido vermeyen

  Met je blote bast door de straten lopen met sletsen aan je voeten...wat is er op tegen een T-shirt te dragen, geen mouwloos onding, en dit in alle badsteden ...zelfde in hotels ..gasten komen binnen van zwembad-strand in de lobby, wel doe een T- shirt aan, meestal hangt dit ook aangeduid aan de inkom....een beetje fatsoen niet ?