Lippens niet ongerust na berichten over lekkende springstof: “Er is nooit een probleem geweest, waarom nu wel? Er ligt zelfs een sliblaag op”

De munitie ligt een kilometer voor de kust van Knokke
Photo News De munitie ligt een kilometer voor de kust van Knokke
West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé reageert voorzichtig op de berichten over lekkende WO I-bommen voor de kust van Knokke-Heist. 

Deze krant bracht aan het licht dat er springstof lekt op de stortplaats ‘De Paardenmarkt’. “We weten al langer dan vandaag dat op de zandbank oorlogsmunitie op de bodem ligt. Het gaat onder meer om fosfor- en gifgasbommen. Vroeg of laat moet dat bommenkerkhof daar weg, dat zeg ik al langer. Stel dat er daar bijvoorbeeld ingrepen nodig blijken in het kader van kustbescherming”, reageert Deacluwé. De gouverneur was tot de berichtgeving in deze krant niet op de hoogte van lekken. “We weten dat er een heel minieme concentratie aanwezig is van bepaalde stoffen. Dat blijkt uit de monitoringopdrachten die jaarlijks gebeuren. Mocht uit onderzoek, onder meer door het onderzoeksschip Belgica, blijken dat er effectief lekken zijn, dat moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen”, besluit hij. Knoks burgemeester Leopold Lippens (GBL) maakt zich voorlopig minder zorgen. “Als er geen gevaar is, dan moet de munitie daar blijven liggen”, reageert de burgemeester. “Verspreid over de Noordzee en onder meer de kust van Frankrijk liggen tientallen, zelfs honderden dergelijke bommenkerkhoven. Daar is nooit een probleem mee geweest, dus waarom zou er in Knokke dan plots een probleem zijn? Er ligt ook een metershoge sliblaag op”. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ingrid mertens

    Opruiming nodig voor het te laat is! Overheid kan beter hier geld in steken dan andere nutteloze projecten die massa's geld kosten voor??? Typisch Belgische overheid, wachten tot het te laat is !!!

  • Frank Keustermans

    mr. Lippens. het is niet omdat er nog nooit problemen waren, dat ze er niet kunnen komen. vandaag lekt er TNT, morgen misschien mosterdgas...

  • Marc Rooms

    kunnen ze dat niet gewoon gecontroleerd op blazen ?