Leopold Lippens is vandaag 40 jaar (!) burgemeester van Knokke-Heist: “Een unieke persoonlijkheid”

Als het van Lippens zelf afhangt, volgen er nog vele jaren
Archief Proot Als het van Lippens zelf afhangt, volgen er nog vele jaren
Burgemeester Leopold Lippens (77) is deze week exact veertig (40!) jaar burgemeester van Knokke-Heist. De graaf werd op 23 april 1979 officieel benoemd als de nieuwe burgemeester van de badplaats. In die tijd wist hij heel wat te verwezenlijken en maakte hij Knokke-Heist tot de badstad die het vandaag is: ver gekend buiten de landsgrenzen. 

Lippens staat gekend om zijn eigenzinnige stijl en manier van communiceren naar de buitenwereld toe. Toch wordt hij binnen zijn schepencollege alom geprezen om zijn kennis, inzicht en vastberadenheid. Het succes en de opmars van Knokke-Heist de laatste decennia zijn dan ook grotendeels dankzij het doorzettingsvermogen en ideeën. Zelf voelt de burgervader zich ondanks zijn leeftijd nog steeds goed. Eind 2017 kreeg hij nog ‘een nieuwe motor’, zoals hij het zelf noemt. Dokters plaatsten toen een pacemaker. “Sindsdien ben ik weer in topvorm. Ik kan nog járen mee”, zei Lippens daar al meerdere keren over. 

De kans dat hij zijn nu al fantastische reeks van 40 jaar burgemeester nog verlengd, is dus zeer reëel. “Ik wil doorgaan tot ik 104 ben”, liet de graaf al diverse keren verstaan. De monsterscore die Leopold Lippens haalde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen - zijn partij haalde 70,2 procent van de stemmen en zelf haalde de man 7.420 voorkeursstemmen - doet alvast vermoeden dat de inwoners van Knokke-Heist nog lang niet zijn uitgekeken op hun burgervader. 

Leopold Lippens
Benny Proot Leopold Lippens
Uniek persoon

Eerste schepen Piet De Groote (GBL) heeft enkel lovende woorden over voor de burgemeester. “We moeten eerlijk zijn: hij heeft Knokke-Heist gemaakt tot de badplaats die het vandaag is. Eerst enkele jaren als schepen, daarna als burgervader. Het is werkelijk een unieke persoonlijkheid”, zegt De Groote. “Onze burgemeester wil altijd het beste voor zijn gemeente. Hij houdt ook steeds rekening met de mening van anderen. Ik ben nu 13 jaar schepen en nog nooit heb ik meegemaakt dat de burgemeester een beslissing wil doorduwen als hij voelt dat er geen meerderheid is binnen het schepencollege. Ach, die man heeft zóveel ervaring en intellectuele bagage. Iedereen hoopt dat hij nog jaren burgemeester zal blijven. Over opvolging denkt hier nog niemand na.” Piet De Groote bewierookt ook de persoon Leopold Lippens en de manier waarop hij aan de toekomst van Knokke-Heist denkt. “Kwaliteit staat voorop. Dat kan in kleine dingen zitten. Hij is nú al bezig met wat er binnen twintig of dertig jaar in Knokke-Heist moet gebeuren. De burgemeester kijkt dus veel verder dan de huidige legislatuur. Dat maakt hem extra uniek. Onze inwoners zijn echt trots als ze kunnen zeggen: wij wonen in Knokke-Heist.”  

Leopold Lippens
BENNY PROOT Leopold Lippens

Bezorgd om deelgemeenten

Binnen het schepencollege willen ze ook het beeld uit de wereld helpen alsof Leopold Lippens enkel bekommerd is om Knokke en veel minder om de deelgemeenten. “Dat is absoluut niet het geval”, klinkt het overtuigd. “Een simpel voorbeeld: zijn allereerste maatregel als schepen begin jaren ‘70 was het opwaarderen van Heist. Horecazaken timmerden toen tussen begin september en april hun zaak toe om het winterseizoen te overbruggen. Hij heeft dat toen omgedraaid, wat tot een fikse opwaardering van Heist heeft gezorgd. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen." 

burgemeester Lippens behaalde tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen een monsterscore
Benny Proot burgemeester Lippens behaalde tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen een monsterscore22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Wat hij van zijn stad gemaakt heeft is het gevolg van jarenlange onverminderde inzet en visie. Zoiets kan je niet claimen. Dat verdien je. Die man kan terugkijken op een zeer verdienstelijke carriere voor zijn stad en bewoners. Als andere collegas van hem in het nieuws komen is het doorgaans voor minder fijne gebeurtenissen of strafrechterlijke escapades. Leuk om ook eens iets positiefs te lezen in deze media.

 • Laetitia David

  Wat vertel je hier van onwaarheden Sjonny? Hij is zeer gemakkelijk bereikbaar, gaat overal naartoe gaan eten en drinken zelf de kleinste café, schud de hand van iedereen dat wil op straat. Hij is een mens zoals een andere met veel respect voor iedereen, ook voor migranten. Het best burgemeester van het land, het is niet voor niets dat hij 80% van de stemmen haalt en van de knokkenaars mag hij nog 20j blijven.

 • chris delanghe

  Een burgervader die leeft voor zijn stad. Niet ene die daar is voor zijn zakken te vullen op de kosten van de maatschappij!

 • chris delanghe

  Onze "moderne" politici kunnen daar nog veel héél veel van leren en van opsteken. Met politici van dit slag in één regering zou Belgie er totaal anders en leefbaarder uitzien. Als er een politieker is in Belgie die een standbeeld verdient dan is die het wel. Niet wat gezegd wordt maar wat gedaan wordt is wat telt.... En daar kan dat tellen!!!

 • Lucie Vervaeke

  Goede Burgermeester voor zijn stad,